Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης

Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μία προς μία στις απάτες της κυβέρνησης που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2020.

«Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο, απάτη οι επιθέσεις σας για τα πλεονάσματα. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Απάτη η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Απάτη τερατώδης η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία επιβαρύνετε αντί να ελαφρύνετε, ενώ καταργείτε την 13η σύνταξη. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Αυτό δεν είναι μέρισμα αλλά φάντασμα».

«Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε. Απάτη των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Και τέλος χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν πιστεύει στο νόμο και εξήγησε γιατί.

«Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε. Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους,αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

«Δεν αποσκοπείτε στην ασφάλεια αλλά τον εκφοβισμό – Καταδικάστε τα περιστατικά αστυνομικής βίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη, να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας υπενθυμίζοντάς του ότι: «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία».

«Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία».

«Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση.»

«Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Τι παρέλαβε και τι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι παρέλαβε και στο τι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οπως είπε είναι η μέρα με τη νύχτα.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια. Αυτός ήταν όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο «καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018 ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια».

3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο

Ο προϋπολογισμός αυτός καταργούσε την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις και θέσπιζε επεκτατικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. Μέτρα, που προστάτευαν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενίσχυαν το διαθέσιμο εισόδημα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και ταυτόχρονα υποστήριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Μέτρα όπως: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, οι προσλήψεις στην παιδεία και στη υγεία.

Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ, με την ίδια ισόρροπη στόχευση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια και η παροχή της 13ης σύνταξης. Συνολικά μετά το τέλος των προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μέχρι τον Μάιο του 2019 νομοθετήσαμε μέτρα κόστους περίπου 2.2 δις ευρώ, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκ. Δηλαδή αθροιστικά 3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο.

Διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου στα ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και τις αξίες που επέλεξε στην χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, μετά από μια καταστροφική δεκαετία που μας έφτασε για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα του πολέμου.

Πρώτον, σημαίνει μια φιλειρηνική πολιτική. Αλλά φιλειρηνική δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας.

Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπεψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ακριβώς διότι ξέρουμε τη σημασία του αυτήν τη στιγμή. Και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι «να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές». Ούτε ότι «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο». Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις.

Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία. Πρέπει για μια ακόμα φορά να δώσουμε μάχη προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο. Και αυτό πρέπει έπρεπε να γίνει χθες. Η πολυφωνία σε αυτά τα θέματα. Οι παράλληλες και αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ του υπουργού εξωτερικών και του αναπληρωτή του, μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης. Όπως καταφέραμε και με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Διάσκεψη του Παλέρμο. Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κυρίως, όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί.

Ως Κυβέρνηση παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοιμάσαμε την αναθεώρηση της αμυντικής μας συμφωνίας που συζητάμε σήμερα και αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Το κάναμε προφανώς όχι από ιδεολογική προσέγγιση αλλά από εθνική ευθύνη.

Αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά μας με τις ΗΠΑ συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αν αυτό όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό ενώ την ίδια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δε πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δε πρέπει να μας θεωρεί κανείς. Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει αν πρωτίστως δεν προχωρήσουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Και Τρίτον, στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Θα συμφωνήσετε νομίζω όλοι ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών. Είναι η ίδια η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και των παιδιών τους, πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Και είναι ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης.

Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη. Για τους λίγους και εκλεκτούς όμως προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά. Είναι με δυο λόγια Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, αλλά και ΑΠΑΤΗΣ. Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά.

Απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη.

Ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ. Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο.

Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. Τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση έβγαζε οριστικά τη χώρα από τον κλοιό των μνημονίων.

Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη.

Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές.

Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας. Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%

Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε την εντελώς αντίθετη λογική.

Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος,

την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα.

Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κουραστικό ακόμα και για μένα να απαριθμώ αυτή την αλυσίδα από απάτες.

Θα αναφερθώ σε μερικά ακόμα επιγραμματικά.

Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας.

Απάτη οι προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης.

Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε.

Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε.

Και τέλος χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης. Ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη. Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε.

Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας.

Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών.

Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία.

Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση.

Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Δεν θέλω στη σημερινή ομιλία να μακρηγορήσω, σχετικά με το τι παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015 και τι παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019. Διαφέρουν όσο η νύχτα με τη μέρα. Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια σύντομη αναφορά.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια.

Αυτή η αρχή της νέας εποχής δεν ήταν σπορά του τυχαίου. Ήταν καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018 ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια.

Ο προϋπολογισμός αυτός καταργούσε την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις και θέσπιζε επεκτατικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δις Μέτρα, που προστάτευαν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενίσχυαν το διαθέσιμο εισόδημα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και ταυτόχρονα υποστήριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Μέτρα όπως: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, οι προσλήψεις στην παιδεία και στη υγεία.

Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ, με την ίδια ισόρροπη στόχευση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια και η παροχή της 13ης σύνταξης. Συνολικά μετά το τέλος των προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μέχρι τον Μάιο του 2019 νομοθετήσαμε μέτρα κόστους περίπου 2.2 δις ευρώ, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκ. Δηλαδή αθροιστικά 3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο.

Και εσείς μέχρι σήμερα έχετε δώσει μόνο 205 εκ επιπλέον στον ΈΝΦΙΑ και αυτό για τα υψηλά βαλάντια και μόλις 175 εκ κοινωνικό μέρισμα. Άθροισμα 380 εκ Και έχετε δημιουργήσει την εντύπωση, με τη βοήθεια όσων σας στηρίζουν στα ΜΜΕ, ότι φέρατε τη χαρά, την ευτυχία και το χαμόγελο στα χείλη του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης. Έχετε βεβαίως φέρει τη χαρά και την ευτυχία στους προνομιούχους. Γιατί θα φέρετε μια γενεά μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Που θα ευνοήσει κυρίως όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλή κερδοφορία.

Εμείς όμως τον επεκτατικό προϋπολογισμό του 2019, δεν τον παρουσιάσαμε ως μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα, αλλά ως ένα πρώτο βήμα σε ένα συνολικό σχέδιο μιας πενταετούς ανορθωτικής στρατηγικής. Μιας στρατηγικής όπου η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία θα συμβάδιζε με την ταχεία αποκατάσταση των πληγών της κρίσης και την αποκατάσταση του εισοδήματος των συνεπών φορολογουμένων, που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσαρμογής, και τη στήριξη της ανάκαμψης.

Για αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για το 2020-2022, τον Μάη, οπότε και ανακοινώσαμε τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δις για την ισόποση μείωση των πλεονασμάτων κατά την επόμενη τριετία. Και ανακοινώσαμε μέτρα, όπως μεταξύ άλλων : Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου Η επιδότηση εισφορών επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους. Και άλλα πολλά που αφορούν αποκλειστικά τη λεγόμενη Μεσαία τάξη.

Ο δικός σας προϋπολογισμός τι κάνει; Που είναι αυτά τα μέτρα ; Που είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε ; Είπαμε, Απάτη. Όμως πέραν της απάτης, ποια είναι η δική σας φιλοσοφία ;

Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων.

Υπηρετείτε μια οικονομική στρατηγική που όπου έχει δοκιμαστεί, σε όλο τον πλανήτη, έχει αποτύχει. Την στρατηγική αύξησης των κερδών με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ακόμα χειρότερα, μειώνετε την εταιρική φορολογία στη βάση ενός δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από μείωση άλλων κρίσιμων κατηγοριών δαπανών, όπως οι δαπάνες για ενεργές πολιτικές απασχόλησης. Και βεβαίως από ανεδαφικές εκτιμήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για να το πούμε απλά, είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε την με μεγάλες θυσίες κατακτημένη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου, να χρηματοδοτήσετε την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ελπίζοντας πως αυτή κάποια στιγμή μπορεί να φέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Χάνεται έτσι η ευκαιρία η έξοδος από την κρίση που εμείς δρομολογήσαμε, να συνοδευτεί από αύξηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ αναβιώνουν κίνδυνοι διατάραξης της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Εμείς είχαμε και έχουμε σχέδιο να προχωρήσουμε ακόμα πιο τολμηρά βήματα σε μια ανορθωτική στρατηγική για την οικονομία και τη κοινωνία. Με περισσότερη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των νοικοκυριών, Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, Με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την υποστήριξη ενός τύπου ανάπτυξης που είναι συμβατός με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Εσείς τι ακριβώς έχετε ως σχέδιο. Να γεμίσετε το πιάτο των λίγων και ισχυρών. Και αν και όταν αυτό ξεχειλίσει, να πέσει και καμιά σταγόνα για τους υπόλοιπους. Η στρατηγική σας είναι: Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Και θα έρθει η ισχυρή ανάπτυξη. Μα αυτές ακριβώς δεν ήταν η στρατηγική και οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση ; Εμείς αντιθέτως στρέψαμε την Ελλάδα προς το μέλλον:

Μειώσαμε την ανεργία και αντιστρέψαμε την τάση μείωσης των μισθών, που είχατε επιβάλει στην ελληνική οικονομία όχι μόνο τα χρόνια του Μνημονίου και της κρίσης αλλά και τα δήθεν καλά χρόνια της ανάπτυξης που προηγήθηκαν

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταφέραμε να αυξηθεί ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 4% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Περιορίσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο πριν από την κρίση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της φτώχειας από, 23,1% το 2012-2013, αποκλιμακώθηκε στο 18,5% το 2018. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και από την εποχή πριν τα μνημόνια.

Για μας, ως κόμμα της Αριστεράς, και αυτό το ποσοστό είναι μεγάλο. Για εσάς είναι ένας δευτερεύων αριθμός που, με την πολιτική σας, ήδη τον διογκώνετε.

Παραδώσαμε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παραδώσαμε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου, €37δις. Και είναι ακριβώς αυτό το απόθεμα, το οποίο συγκεντρώσαμε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων – και όχι η άνοδός σας στην εξουσία κύριε Μητσοτάκη, όπως αυτοθαυμάζεστε. Άλλη απάτη κι αυτή.

Παραδώσαμε, επίσης, το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσουν όλοι, όχι δημοσιονομικό κενό €394 εκατ. για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 €1,783 δις. Δηλαδή, αυξημένο κατά €263 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Παραδώσαμε μία οικονομία με ολοένα καλύτερες επιδόσεις.

Ας πάμε, όμως, τώρα στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να δούμε τις δικές σας επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι του δικού μας, δεύτερου τριμήνου. Το τρίτο τρίμηνο, λοιπόν: Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ το μήνα Οκτώβρη είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων

Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής της πολιτικής σας. Ο προϋπολογισμός σας επίσης, μειώνει σημαντικά την κατ’ εξοχήν αναπτυξιακή δαπάνη – τη χρηματοδότηση της έρευνας. Και τη μειώνει, όχι μόνον σε σύγκριση με το 2018, αλλά και με το 2017, ενώ εμείς την αυξάναμε σταθερά κάθε χρόνο, ακόμα και εν μέσω Μνημονίου.

Στις δε κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, παντού καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις είτε στασιμότητα. Αντίθετα, εμφανίζονται, για πρώτη φορά, αυξημένες δαπάνες για τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, καθώς επίσης και υψηλά κονδύλια για τον λεγόμενο «επιτελικό συντονισμό» στα υπουργεία. Δηλαδή, για το πολυπληθές δήθεν επιτελικό κράτος της δεξιάς.

Είναι αλήθεια αυτό ένα συνολικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μεταμνημονοιακή εποχή ; Ή μήπως είναι ακριβώς η επανάληψη των συνταγών που μας οδήγησαν στη κρίση ; Καταφέραμε να βγούμε από το βαθύ πηγάδι των μνημονίων και της άρσης οικονομικής κυριαρχίας. παναφέραμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ρυθμίσαμε ένα δυσβάστακτο δημόσιο χρέος. Εξασφαλίσαμε την έξοδο στις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Τώρα όμως είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά όχι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εμείς δε πρόκειται να κάνουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής, όπως εσείς επί τρία χρόνια, ούτε θα στηρίξουμε την αντιπολίτευση μας στη συνειδητή απάτη.

Θα ασκήσουμε όμως κριτική για τους κινδύνους που βλέπουμε μπροστά μας.

Αυτό είναι καθήκον μας. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ωστόσο οι κοινωνικές πληγές δεν θεραπεύτηκαν. Το αποτύπωμα της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων είναι ακόμη βαθιά χαραγμένο στο κοινωνικό σώμα.

Σε αυτά τα πλαίσια το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα είναι να θεωρήσετε ως επιστροφή στη κανονικότητα την επιστροφή στις πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση. Να θεωρήσετε ως επιστροφή στη κανονικότητα την επιστροφή στις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, που επαναφέρουν την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, που αδιαφορούν για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την αναδιανομή και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Η αναδιανομή είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης διότι έχει αποδειχτεί εμπειρικά ότι η μείωση ανισοτήτων είναι και αναπτυξιακά ευεργετική. Η ενίσχυση των μισθών και του κοινωνικού κράτους είναι αυτή που αυξάνοντας τη ζήτηση, αυξάνει τη κατανάλωση και δημιουργεί μια προοπτική σταθερής ανοδικής πορείας στο ΑΕΠ.

Συνεπώς η πολιτική σας είναι κατά την άποψή μας, προσανατολισμένη στη λάθος κατεύθυνση. Η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια δε χρειάζεται να επιστρέψει στα χέρια και στις πολιτικές συνταγές που μας οδήγησαν στα μνημόνια.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ανορθωτικό σχέδιο. Χρειάζεται αναβαθμίσιμη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας και όχι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. Χρειάζεται αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων και όχι διάλυση και ασυδοσία.

Χρειάζεται αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τεχνολογίες και τη καινοτομία, και όχι μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό και στην οικοδομή και επιδοτήσεις σε όσους έχουν πρόσβαση στην εξουσία ανεξάρτητα από τη παραγωγική προοπτική των δραστηριοτήτων τους. Χρειάζεται δίκαιη και με σύγχρονους όρους ανάπτυξη, που σημαίνει μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με τη προστασία του περιβάλλοντος σε προτεραιότητα και όχι διευκολύνσεις, παράκαμψη της νομοθεσίας και επιδοτήσεις σε όσους πληρώνουν, ακόμη και αν αυτοί καταστρέφουν το περιβάλλον με εξορύξεις, όπως στη Χαλκιδική.

Χρειάζεται τέλος αναβάθμιση κράτους και της δημόσιας διοίκησης, εμβάθυνση της αξιοκρατίας και όχι επιστροφή στις πιο χυδαίες πελατειακές σχέσεις των κομματικών διορισμών και των υπερήλικών κομματαρχών στους Δημόσιους οργανισμούς.

Αυτό το ανορθωτικό πρόγραμμα έχουμε σχεδιάσει και αυτό θα υλοποιούσαμε αν δεν ερχόσασταν με μια προπαγάνδα ακραίας εξαπάτησης και απατηλών υποσχέσεων να κερδίσετε τη ψήφο του ελληνικού λαού.

Όπως σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την έξοδο από τη μνημόνια. Τη ρύθμιση του χρέους. Την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε θετικά για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διαφορά που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και τριάντα χρόνια, Αλλά και με την αναβάθμιση των συμμαχιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με τη προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλάζει προς όφελος της χώρας την ισορροπία στη περιοχή.

¨Όπως σχεδιάσαμε λοιπόν και υλοποιήσαμε όλα αυτά, σε δύσκολες συνθήκες, έτσι σχεδιάσαμε και το πρόγραμμα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μετά τα μνημόνια. Με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δις που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε επιπλέον 2 δις σε κοινωνικές δαπάνες και περικοπές φόρων μέσα στο 2020.

Με την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% + 7,5% τα δύο επόμενα χρόνια. Με τη περεταίρω ενίσχυση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, για την έρευνα, για την ανάσχεση του brain drain. Όπου πετάτε στο δρόμο 4.500 νέους πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, από ένα εξαιρετικό πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας, δεν ανανεώνετε το πρόγραμμα γιατί μειώνετε κατά 90 εκ τις δαπάνες για τον ΟΑΕΔ.

Και αρκείστε μόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι δήθεν ενώ θα διώχνετε στο εξωτερικό 4.500 νέους που ήδη δουλεύουν στην Ελλάδα, θα φέρετε 500 καινούργιους από το εξωτερικό. Αλλά είπαμε αυτή είναι η πολιτική σας.

Η πολιτική της επικοινωνίας και της απάτης. Εμείς λοιπόν είχαμε σχέδιο.

Και έχουμε σχέδιο. Βασισμένο στην αξιοποίηση του μαξιλαριού ρευστότητας για την μείωση από τώρα των πλεονασμάτων και όχι σε ένα χρόνο και αν.

Τώρα, βέβαια θα μας δοθεί η ευκαιρία να το επεξεργαστούμε καλύτερα, αλλά φοβάμαι ότι η χώρα δε χάνει απλά το βηματισμό της. Δε χάνει απλά χρόνο. Φοβάμαι ότι γυρνάει πίσω.

Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα Καθημερινή ότι σας ζητάνε να βάλετε χέρι στο μαξιλάρι, ώστε η εγγύηση των 12 δις για τις τράπεζες να είναι σε ρευστό. Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια εξέλιξη; Αντί να αξιοποιήσετε τους κόπους του ελληνικού λαού για να προχωρήσετε στη μείωση των πλεονασμάτων, δηλαδή σε ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για την οικονομία και τους πληγέντες από τα μνημόνια, δηλαδή τους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη, εσείς αδρανήσατε. Είπατε δεν ανοίγουμε καμία συζήτηση για τα πλεονάσματα, καμία συζήτηση για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού. Μετά μας επιτεθήκατε κιόλας, για ποιο λόγο το φτιάξαμε.

Είπατε ότι είναι άχρηστο, ότι σας είναι βάρος. Αργότερα βγήκε, προεκλογικά, ο κος Παπαδημητρίου και σας κάρφωσε. Είπε θα το δώσετε στις τράπεζες. Τον διαψεύσατε. Και τώρα να που τελικά ο λαός μας έχει δίκιο για τη σχετική παροιμία που μας λέει από ποιόν μαθαίνεις την αλήθεια. Μόνο που αν το κάνετε αυτό, αν μειώσετε κατά 12 δις το μαξιλάρι για να τα δώσετε στις τράπεζες, και δε θα δεί κάτι απτό ο ελληνικός λαός από τις θυσίες του και θα επηρεάσετε αρνητικά το κόστος δανεισμού μας από τις αγορές. Ελπίζω λοιπόν, να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια. Ούτε φυσικά σε οποιαδήποτε άλλη θα επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση του Δημόσιου χρέους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Τα λέω αυτά, γιατί επαναλαμβάνω, οφείλω να επισημάνω τους κινδύνους.

Η οικονομία είναι σε ράγες, εμείς την επαναφέραμε σε ράγες, ότι και να λέτε το γνωρίζουν οι πάντες αυτό. Η οικονομία είναι σε θετική τροχιά, αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη εδώ. Είτε από την επιστροφή σε πολιτικές που ευθύνονται για τη κρίση. Είτε από τη κακή διαχείριση του πιο κρίσιμου εργαλείου που σας αφήσαμε ως προίκα, του μαξιλαριού ρευστότητας. Είτε και από εξωγενείς παράγοντες. Διότι οι εξελίξεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, ανησυχητικές. Και αναφέρθηκα διεξοδικά στις οικονομικές εξελίξεις που γεννούν ανησυχία. Δεν είναι όμως μόνο αυτές. Είναι και οι γεωπολιτικές. Και η χώρα μας επηρεάζεται άμεσα από αυτές.

Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη περιοχή και οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα και για τη πορεία της οικονομίας και της ευημερίας.

Ειδικότερα η σχέσεις μας με τη Τουρκία. Τόσο λόγω της ανοιχτής διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και της πληγής του Κυπριακού, όσο όμως και γιατί διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη προσφυγική κρίση.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς, η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα.

Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της Τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτό το πνεύμα, την περίοδο 2015-2016 με εφαλτήριο το προσφυγικό, μπορέσαμε να πρωτοστατήσουμε εκ νέου στην οικοδόμηση μιας άλλης φάσης στρατηγικής συνεργασίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μιας φάσης που οδήγησε στην δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που εξασφάλισε τη ραγδαία μείωση ροών και κυρίως θανάτων στο Αιγαίο. Μιας φάσης που επέτρεψε να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και στην κατοχύρωση του πλαισίου Γκουτέρρες.

Μιας φάσης που επέτρεψε τη διεξαγωγή νέων γύρων διερευνητικών, αλλά κυρίως, ουσιαστικών συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δυστυχώς, όμως, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε : αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια. Θα είναι, όμως, ιστορικό – υπαρξιακό – λάθος της γενιάς μας να αποφασίσουμε ότι αφού αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια, δεν πρέπει να υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου. Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Να μιλάμε για «την εποχή των κανονιών» και να βάζουμε τα ΜΜΕ μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού. Να μιλάμε για διάλογο αφηρημένα, αλλά να τερματίζουμε στην πράξη και με διαρροές τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλά η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ου αιώνα, που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Αυτό πρέπει να το ξέρει και ο φίλος τουρκικός λαός και οι δημοκρατικές δυνάμεις στις δύο ακτές του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και τις αξίες που επέλεξε στην χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, μετά από μια καταστροφική δεκαετία που μας έφτασε για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα του πολέμου.

Και πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το τι σημαίνει αυτό.

Πρώτον, σημαίνει μια φιλειρηνική πολιτική. Αλλά φιλειρηνική δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας.

Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπεψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ακριβώς διότι ξέρουμε τη σημασία του αυτήν τη στιγμή. Και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι «να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές».

Ούτε ότι «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο».

Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις.

Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία. Πρέπει για μια ακόμα φορά να δώσουμε μάχη προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο. Και αυτό πρέπει έπρεπε να γίνει χθες. Η πολυφωνία σε αυτά τα θέματα. Οι παράλληλες και αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ του υπουργού εξωτερικών και του αναπληρωτή του, μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης. Όπως καταφέραμε και με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Διάσκεψη του Παλέρμο. Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κυρίως, όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί.

Ως Κυβέρνηση παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοιμάσαμε την αναθεώρηση της αμυντικής μας συμφωνίας που συζητάμε σήμερα και αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Το κάναμε προφανώς όχι από ιδεολογική προσέγγιση αλλά από εθνική ευθύνη.

Αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά μας με τις ΗΠΑ συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αν αυτό όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό ενώ την ίδια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δε πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δε πρέπει να μας θεωρεί κανείς. Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει αν πρωτίστως δεν προχωρήσουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Και Τρίτον, στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Δεν είμαστε εδώ απλά για να κάνουμε αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ για να παρεμβαίνουμε, όσο μπορούμε πιο δημιουργικά για το καλό της κοινωνικής πλειοψηφίας, για το καλό του λαού και του τόπου. Ο προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι άδικος και το κυριότερο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες.

Παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία, σε μια περίοδο ήρθε η ώρα που οι πολλοί να θρέψουν τους καρπούς των θυσιών τους. Στον ελληνικό λαό αξίζει, μετά από τόσα χρόνια θυσιών, ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύουμε ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα το κατακτήσει μόνο μέσα από τους αγώνες του.

Καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ Και καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ανθρώπους του πνεύματος, να είναι σε εγρήγορση. Η πορεία προς τα εμπρός για τη χώρα δεν ακυρώθηκε. Απλά αναστάλθηκε. Με τους δικούς τους αγώνες, σύντομα θα ξαναγίνει πραγματικότητα.

ΑΥΓΗCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: