Ανακαλύφθηκε άγνωστο μέχρι τώρα όργανο του ανθρώπινου οργανισμού – Πώς θα επηρεάσει τις θεραπείες του καρκίνου

Επιστήμονες στην Ολλανδία ανακάλυψαν, κατά την διάρκεια έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη, ένα όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο προηγουμένως δεν είχε κανείς υπόψη. Πρόκειται για ένα ζεύγος μικροσκοπικών αδένων στο πίσω μέρος του ανθρώπινου κρανίου, κοντά στη βάση του λαιμού.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι αδένες αυτοί είναι σιελογόνοι και σκοπός τους είναι η ενυδάτωση και λίπανση του πάνω μέρους του ανθρώπινου λαιμού. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, και ενώ οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με τη βοήθεια ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές είχαν εισαγάγει με ένεση μια ουσία στον οργανισμό των ασθενών, η οποία είναι εντοπίσιμη από τον αξονικό τομογράφο και η οποία «δεσμεύει» μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται τόσο στον προστάτη, όσο και στους σιελογόνους αδένες.

Αφού λοιπόν εξέτασαν τους ασθενείς με αξονική τομογραφία, πρόσεξαν ότι η πρωτεΐνη βρισκόταν σε υψηλή συγκέντρωση στο πίσω μέρος του λαιμού τους, κάτι που δεν περίμεναν και το οποίο οφείλεται στην ύπαρξη μικροσκοπικών αδένων στο σημείο.

Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για όσους ασθενούν από καρκίνο στο κεφάλι ή τον αυχένα και υπόκεινται σε θεραπεία με ακτινοβολία.

Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί προσπαθούσαν ούτως ή άλλως να αποφεύγουν να «χτυπήσουν» με ακτινοβολία τους σιελογόνους αδένες, καθώς αυτό θα δυσχέραινε την ομιλία, τη βρώση και την κατάποση για τους ασθενείς. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων αδένων στο πίσω μέρος του κρανίου δεν ήταν γνωστή, και έτσι οι αδένες αυτοί δεν εξαιρούνταν από την ακτινοβολία.

Το ότι πλέον οι γιατροί τους έχουν υπόψη τους συνεπάγεται την πιθανή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών από εδώ και πέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

One thought on “Ανακαλύφθηκε άγνωστο μέχρι τώρα όργανο του ανθρώπινου οργανισμού – Πώς θα επηρεάσει τις θεραπείες του καρκίνου

  1. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!

Σχολιάστε Ελεύθερα