Δημ. Παπαδημούλης: Ενοχλητική η ανεπαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί άρθρο του Parliament Magazine, με θέμα τη νέα Προεδρία της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται τέσσερις Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από ισάριθμες πολιτικές ομάδες: Pedro Silva Pereira – Πορτογαλία, Σοσιαλιστές, Dita Charanzová – Τσεχία, Renew, Heidi Hautala– Φινλανδία, Πράσινοι, Δημήτρης Παπαδημούλης – Ελλάδα, Αριστερά. Με τίτλο «ανεπαρκής φιλοδοξία» και την επισήμανση ότι «οι ρεαλιστικοί στόχοι απαιτούν και ρεαλιστικές επενδύσεις», ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι προσδοκίες από την νέα Κομισιόν υπό την Προεδρία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι χαμηλές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Φον Ντερ Λάιεν με έναν πενιχρό προϋπολογισμό στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ». Απαιτώντας περισσότερο φιλόδοξους στόχους, που απαιτούν «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μείωση της διαφθοράς, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και αύξηση της διαφάνειας εντός της ΕΕ», ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει την αντίθεσή του στις «μείζονες περικοπές που προτείνει η Επιτροπή και μάλιστα σε ορισμένες από τις κεντρικές της πολιτικές, όπως οι πολιτικές κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ)», ενώ ακόμη μια φορά, στηλιτεύει την ανεπαρκή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν με έναν πενιχρό προϋπολογισμό στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Είμαστε αντίθετοι με τις μείζονες περικοπές που προτείνει η Επιτροπή και μάλιστα σε ορισμένες από τις κεντρικές της πολιτικές, όπως οι πολιτικές κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής. Είμαστε επίσης κατά του περιορισμού των κονδυλίων για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ).

Και είναι ενοχλητικό να παρακολουθούμε την ΕΕ -κυρίως λόγω της θέσης του Συμβουλίου αλλά και λόγω της στάσης της Επιτροπής- να αφήνει μόνη την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, επιδεικνύοντας ανεπαρκή αλληλεγγύη.

Απαιτούμε πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη μείωση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και την αύξηση της διαφάνειας εντός της ΕΕ, με ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά θεωρώ ότι η θητεία της προηγούμενης Κομισιόν υπό την ηγεσία του Ζ. Κ. Γιούνκερ σύντομα θα θεωρείται καλή σε σύγκριση με αυτό που έχουμε να περιμένουμε από την πολιτική της νέας Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν».

Σχολιάστε Ελεύθερα