Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μπελογιάννης, ο γιος του “Ανθρώπου με το γαρύφαλλο”

Σε ηλικία μόλις 68 χρονών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εμβληματικού αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, και της συγγραφέα και δημοσιογράφου, Έλλης Παππά, ύστερα από νοσηλεία στην εντατική. Ο ίδιος είχε αναθέσει στους φίλους του την αποτέφρωση της σορού του, ορίζοντας σαφώς πως δεν επιθυμεί να προηγηθεί ή να ακολουθήσει οποιαδήποτε τελετή.

Ο βίος του

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στη φυλακή το 1951, ένα χρόνο πριν την εκτέλεση του πατέρα του και μεγάλωσε με τη θεία του, Διδώ Σωτηρίου, μέχρι τα 12 χρόνια του. Η μητέρα του Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εργάστηκε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Επί πολλά χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου (μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού) και διέσχιζε ακάματος την Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον για να «θεραπεύει» μνημεία.

Συνεργάστηκε με την «Ελευθεροτυπία» και την ιστοσελίδα «Fragilemag», γράφοντας κείμενα που «έδεναν» την επικαιρότητα, ελληνική και διεθνή, με την Ιστορία, και στα οποία ξεχώριζαν η ευρυμάθεια, το χιούμορ, η ευφυΐα και ο ανθρωπισμός του.

Από την αυγή του 21ου αιώνα ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του, καθώς και της θείας του, μέσω επανεκδόσεων, εκδόσεων, επιμελειών και εκδηλώσεων. Ο ίδιος ήταν και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων μάλιστα είχε γράψει τα βιβλία ««Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» (με την Αγγελική Κώττη) και «Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου. Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς».

Το 2010 σε σχετική συνέντευξη του στα Νέα είχε κάνει σκληρή κριτική εναντίον του Σταλινικού ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τους δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς

 «Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν άνθρωπος αθόρυβος, με ανοιχτές ιδέες υπήρξε συνεπής και ακούραστα μαχητικός», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη.

«Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με του δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς.

Γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, γεννημένος μέσα στη φυλακή το 1951 ένα χρόνο πριν την εκτέλεση του πατέρα του, ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, μεγάλωσε με τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Σχολιάστε Ελεύθερα