Επιστολή 105 Ευρωβουλευτών για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Επιστολή 105 Ευρωβουλευτών από 5 πολιτικές ομάδες, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, προς το Συμβούλιο Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων και τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ – Συνυπογράφουν: Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Στ. Κούλογλου

H ΕΕ να δράσει άμεσα, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη απέναντι στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση

Eπιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για μακροπρόθεσμες λύσεις, με αλληλεγγύη, επιμερισμό ευθύνης και πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Επιστολή 105 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Renew Europe-, με την οποία καλούν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ να δράσουν άμεσα προκειμένου να τερματιστεί η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και η ομηρία πάνω από 46.000 ανθρώπων που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου.

Οι Ευρωβουλευτές δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία «κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων», καθώς «η μετατροπή των χώρων φιλοξενίας σε κλειστού τύπου κέντρα παραβιάζει περαιτέρω τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στη συστηματική κράτηση των αιτούντων άσυλο με επακόλουθες τραυματικές εμπειρίες».

Επιπλέον, προτείνουν, μεταξύ άλλων, μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, όπως την θέσπιση έκτακτων μέτρων μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, την δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την οικογενειακή επανένωση, με την άρση των γεωγραφικών περιορισμών και των διοικητικών εμποδίων που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη μέλη.

«Είναι τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση» επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι μακροπρόθεσμες λύσεις -συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αναθεώρησης του Δουβλίνου- να είναι βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ευθύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδική μνεία γίνεται, τέλος, στις προσπάθειες των εθελοντών και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις βοήθειας, καθώς και στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες «αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ευρωπαϊκών μας αξιών».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προς το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων,

Αγαπητοί υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ,

Αυτή την εποχή βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και ενώ αυτό δεν αποτελεί ούτε έκπληξη ούτε μυστικό, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν συστηματικά και επανειλημμένα αθετήσει να αναλάβουν πραγματικά την ευθύνη που αναλογεί επιμεριστικά στο καθένα ξεχωριστά αναφορικά με τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες στα ελληνικά hotspots -κέντρα φιλοξενίας-.

Για την επίλυση αυτής της δυσμενούς κατάστασης, πρέπει να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να ενεργήσετε ως μία Ένωση, με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, ώστε να μπει ένα τέλος στην ανώφελη και περιττή ταλαιπωρία των ανθρώπων.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε hotspots στα ελληνικά νησιά, τόσο εντός όσο και εκτός των επισήμων περιοχών που έχουν σχεδιαστεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 8.000 ατόμων! Στα υπερπλήρη αυτά κέντρα, οι άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, όπως ασφάλεια, φαγητό, ιατρική περίθαλψη και αποχέτευση. Η ένταξή τους δε, σε συνθήκες ασύλου δυσχεραίνεται από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη εργαζόμενων σε θέματα ασύλου και η παροχή νομικής βοήθειας και ειδικών διερμηνέων. Η έλλειψη βασικής υποστήριξης από ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με τις συνεχείς εντάσεις επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, η κατάσταση είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητική – αυτή τη στιγμή περίπου 1.200 ανήλικα παιδιά είναι αναγκασμένα να ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Με τον χειμώνα προ των πυλών, εκατοντάδες νέες αφίξεις λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων φιλοξενούνται εκεί δεν υπάρχει. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε σημείο ώστε να έχει εξελιχθεί, πλέον, σε μία ευρείας έκτασης ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη. Κάποιοι από εμάς που επισκεφτήκαμε τα κέντρα φιλοξενίας και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει νιώθουμε βαθύτατα συντετριμμένοι.

Την ίδια στιγμή, τα προσφυγικά camps στην ενδοχώρα της Ελλάδας εμφανίζουν, επίσης, πληρότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεταφορές προς αυτούς τους ηπειρωτικούς καταυλισμούς μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες διαβίωσης όσων μεταφέρονται εκεί. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν ορθά ούτε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ούτε τον αριθμό των ατόμων που υποφέρουν, ούτε την ηθική ευθύνη που φέρουμε όλοι μας για τις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Σας καλούμε να συμφωνήσετε επειγόντως στο να εφαρμόσετε μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέρη θα σέβονται τα πρότυπα της ΕΕ για την υποδοχή και το άσυλο των προσφύγων.

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να λάβει μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για:

– Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής με την παροχή στέγης, ιατρικής περίθαλψης και επαρκούς διατροφής μέσω διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης – π.χ. με την παροχή πλήρους επιχειρησιακής υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

– Θέσπιση έκτακτων μέτρων μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την επείγουσα θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.

– Άρση των διοικητικών εμποδίων που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη μέλη και επιτάχυνση της διαδικασίας για την οικογενειακή επανένωση χωρισμένων ανηλίκων και άλλων ατόμων που έχουν μέλη της οικογένειάς του που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη

– Άρση των γεωγραφικών περιορισμών, οι οποίοι οδηγούν σε υπερ-συγκέντρωση πληθυσμού στους καταυλισμούς των νησιών.

– Αντίθεση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία οι χώροι φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα αντικατασταθούν από «κλειστά προ-αναχωρησιακά κέντρα». Η μετατροπή των χώρων φιλοξενίας σε κέντρα κλειστού τύπου, παραβιάζει περαιτέρω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στη συστηματική κράτηση των αιτούντων άσυλο, με επακόλουθες τραυματικές εμπειρίες.

– Διασφάλιση ότι τα αιτήματα ασύλου αντιμετωπίζονται με επάρκεια από άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους και διερμηνείς και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση αποτελεσματική νομική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη και λογοδοσία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ασυνόδευτα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε κάθε μορφής κίνδυνο.

– Ενθάρρυνση και υποστήριξη των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, το αποτέλεσμα των οποίων λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή ως ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Από την μεριά μας, οφείλουμε να εξάρουμε τις προσπάθειες του ανθρωπιστικού προσωπικού και των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ευρωπαϊκών μας αξιών, και οι οποίες προσπαθούν να βρουν κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις στους χώρους φιλοξενίας. Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης, τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι τα ελάχιστα αναγκαία που πρέπει να παρθούν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και τα παρακείμενα νησιά είναι άμεσο αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να δράσει. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ευθύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις μακροπρόθεσμες λύσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει τώρα: Όχι για εμάς, αλλά για όσους υποφέρουν και πεθαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτή την επιστολή.

Με εκτίμηση,

 1. BOESELAGER Damian, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 2. STRIK Tineke, Ολλανδία – Greens/Free Alliance
 3. CAREME Damien, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 4. MARQUARDT Erik, Γερμανία – Greens/EFA
 5. MAGID Magid, Ην. Βασίλειο – Greens/Free Alliance
 6. DELBOS-CORFIELD Gwendoline, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 7. KUHNKE Alice, Σουηδία – Greens/Free Alliance
 8. BRICMONT Saskia, Βέλγιο – Greens/Free Alliance
 9. RIBAIGINER Diana, Ισπανία – Greens/EFA
 10. TERRY Reintke, Γερμανία – Greens/EFA
 11. LAGODINSKY Sergey, Γερμανία – Greens/EFA
 12. BREYER Patrick, Γερμανία – Greens/EFA
 13. LAMBERTS Philippe, Βέλγιο – Greens/Free Alliance
 14. LOPEZ AGUILAR Juan Fernando, Ισπανία – S&D
 15. SIPPEL Birgit, Γερμανία – S&D
 16. JOVEV AIrena, Σλοβενία – RenewEurope
 17. RITCHIE Sheila, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 18. CHOWNS Ellie, Ην. Βασίλειο – Greens/Free Alliance
 19. O’SULLIVAN Grace, Ιρλανδία – Greens/Free Alliance
 20. BENIFEI Brando, Ιταλία – S&D
 21. BRGLEZ Milan, Σλοβενία – S&D
 22. FRANZ Romeo, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 23. NIINISTÖ Ville, Φινλανδία – Greens/Free Alliance
 24. HOLMGREN Pär, Σουηδία – Greens/Free Alliance
 25. KAILI Eva, Ελλάδα – S&D
 26. ALFONSI François, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 27. BITEAU Benoît, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 28. CORMAND David, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 29. DELLI Karima, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 30. JADOT Yannick, Γαλλία Greens/Free Alliance
 31. RIVASI Michèle, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 32. ROOSE Caroline, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 33. SATOURI Mounir, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 34. TOUSSAINT Marie, Γαλλία – Greens/Free Alliance
 35. YENBOU Salima, Γαλλία Greens/Free Alliance
 36. MORAES Claude, Ην. Βασίλειο – S&D
 37. GIARRUSSO Dino, Ιταλία – Non Attached
 38. PIRI Kati, Ολλανδία – S&D
 39. KÖSTER Dietmar, Γερμανία – S&D
 40. SOJDROVA Michaela, Τσεχία – EPP
 41. DESUTTER Petra, Βέλγιο – Greens/EFA
 42. FAJON Tanja, Σλοβενία – S&D
 43. PAGAZAURTUNDUA Maite, Ισπανία – Renew Europe
 44. AINSLIE Scott, Ην. Βασίλειο – Greens/Free Alliance
 45. VONWIES EIrina, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 46. BUCHNER Klaus, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 47. WIENER Sarah, Αυστρία – Greens/Free Alliance
 48. AUKEN Margrete, Δανία – Greens/Free Alliance
 49. VOLLATH Bettina, Αυστρία – S&D
 50. CAVAZZINI Anna, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 51. VONCRAMON-TAUBADEL Viola, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 52. SONNEBORN Martin, Γερμανία – Non Attached
 53. VANSPARRENTAK Kim, Ολλανδία Greens/Free Alliance
 54. EICKHOUT Bas, Ολλανδία – Greens/Free Alliance
 55. PORRITT Luisa, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 56. VANBREMPT Kathleen, Βέλγιο – S&D
 57. MORENOSÂNCHE ZJavier, Ισπανία- S&D
 58. FERRARA Laura, Ιταλία – Non Attached
 59. RUIZDEVESA Domenec, Ισπανία – S&D
 60. WARD Julie, Ην. Βασίλειο – S&D
 61. MOHAMMED Shaffaq, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 62. DEMIREL Oezlem Alev, Γερμανία – GUE/NGL
 63. BJORK Malin, Σουηδία – GUE/NGL
 64. JONE SJackie, Ην. Βασίλειο – S&D
 65. ARVANITIS Konstantinos, Ελλάδα – GUE/NGL
 66. BLOSS Michael, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 67. MELCHIOR Karen, Δανία – Renew Europe
 68. ERNST Cornelia, Γερμανία – GUE/NGL
 69. URTASUN Ernest, Ισπανία – Greens/Free Alliance
 70. DALY Clare, Ιρλανδία – GUE/NGL
 71. WALLACE Mick, Ιρλανδία – GUE/NGL
 72. CARVALHAIS Isabel, Πορτογαλία – S&D
 73. LANGENSIEPEN Katrin, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 74. SEMSROTT Nico, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 75. HAUTALA Heidi, Φινλανδία – Greens/EFA
 76. SEMEDO Monica, Λουξεμβούργο – Renew Europe
 77. CUFFE Ciaran, Ιρλανδία – Greens/EFA
 78. SANTOS Isabel, Πορτογαλία – S&D
 79. KELLER Ska, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 80. PELLETIER Anne-Sophie, Γαλλία – GUE/NGL
 81. DOWDING Gina, Ην. Βασίλειο – Greens/EFA
 82. SCOTT CATO Molly, Ην. Βασίλειο – Greens/EFA
 83. PAPADIMOULIS Dimitrios, Ελλάδα – GUE/NGL
 84. D`AMATO Rosa, Ιταλία – Non Attached
 85. GIBSON Barbara Ann, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 86. BISCHOFF Gabriele, Γερμανία – S&D
 87. HÄUSLING Martin, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 88. WOLTERS Lara, Ολλανδία – S&D
 89. NETHSINHA Lucy, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 90. GUERREIRO Francisco, Πορτογαλία – Greens/Free Alliance
 91. PISAPIA Giuliano, Ιταλία – S&D
 92. GREGOROVA Markéta, Τσεχία – Greens/EFA
 93. KOULOGLOU Stelios, Ελλάδα – GUE/NGL
 94. AUBRY Manon, Γαλλία – GUE/NGL
 95. NIENASS Niklas, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 96. BARTOLO Pietro, Ιταλία – S&D
 97. VANA Monika, Αυστρία – Greens/EFA
 98. PAULUS Jutta, Γερμανία – Greens/Free Alliance
 99. GUILLAUME Sylvie, Γαλλία – S&D
 100. GEORGIOU Giorgos, Κύπρος – GUE/NGL
 101. OMARJEE Younous, Γαλλία – GUE/NGL
 102. GLUCKSMANN Raphaèl, Γαλλία – S&D
 103. PORRITT Luisa, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 104. HOOK Antony, Ην. Βασίλειο – Renew Europe
 105. SHAHIM Mohammed, Ολλανδία – S&D


Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗ

Tags: , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: