43 Χρόνια από τη δολοφονία του Ευάγγελου Μάλλιου από την Τ.Ο 17Ν

Ήταν 14 Δεκεμβρίου του 1976 όταν η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφόνησε δια πυροβολισμού τον Ευάγγελο Μάλλιο γνωστό βασανιστή επί δικτατορίας.

Φωτογραφία του δολοφονηθέντος

Ο βίος του δολοφονηθέντος

Ο Ευάγγελος Μάλλιος γεννήθηκε το 1939 και ήταν Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας (Αστυνόμος Α’) που έγινε γνωστός για τη δράση του κυρίως κατά την περίοδο της δικτατορίας, όταν υπηρετούσε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, όπου κατηγορήθηκε για βασανισμούς κρατουμένων πολιτών στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 1973 έως τον Ιούλιο του 1974. Ο ίδιος δήλωνε εθνικιστής, ενώ στη δίκη του αρνήθηκε τις κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος πολιτικών κρατουμένων.

Ο Μάλλιος καταγόταν από αγροτική οικογένεια και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 1958 έως το 1964 όμως υπηρετούσε στην υπηρεσία «Διώξεως του Κομμουνισμού» όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου για να επανέλθει αργότερα. Ο Μάλλιος ανήκε στον ηγετικό πυρήνα των πραξικοπηματιών της «21ης Απριλίου» του 1967, δηλαδή αυτών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και εγκαθίδρυσαν το δικτατορικό καθεστώς που ονομάστηκε «χούντα των συνταγματαρχών». Μετά το πραξικόπημα τοποθετήθηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αστυνομίας Πόλεων, ενώ μαζί με τους Μπάμπαλη, Θεοφιλογιαννάκο, Χατζηζήση και Πέτρου αναδείχτηκε σε έναν από τους φανατικότερους υποστηρικτές της δικτατορίας.

Μετά την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα (Σεπτέμβριος 1974), ανακρίθηκε, παραπέμφθηκε σε δίκη (Νοέμβριος 1975) και καταδικάστηκε από το Μεικτό Κακουργιοδικείο της Χαλκίδας σε ποινή 10 μηνών με δικαίωμα εξαγοράς. Αργότερα (Δεκέμβριος 1975) παραπέμφθηκε σε νέα δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών και αθωώθηκε, ενώ ακολούθως αποτάχθηκε (Μάιος 1976). Το Σεπτέμβριο του 1976 κάθισε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών.

mamalososoeff10
Εξώφυλλο της εποχής

Το βράδυ όμως της 14ης Δεκεμβρίου του 1976 και ενώ επέστρεφε στην κατοικία του δέχθηκε πυροβολισμούς από μέλη της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη» και εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε,τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Την ευθύνη της δολοφονίας του ανέλαβε η οργάνωση «17 Νοέμβρη» με προκήρυξη που βρέθηκε στον τόπο της εκτέλεσής του.

Ειδήσεις της ΕΡΤ την ημέρα της δολοφονίας

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του που τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 16 Δεκεμβρίου 1976, σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα υποστηρικτών της δικτατορίας επιτέθηκε κατά δημοσιογράφων και τραυμάτισε αρκετούς εξ αυτών.

Σχολιάστε Ελεύθερα