Κ.Βελόπουλος: «Υδατικοί πόροι Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων»

Με ερώτηση τους, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών-Μεταφορών κ. Τ. Θεοδωρικάκο και κ. Κων/νο Καραμανλή αντίστοιχα, οι βουλευτές του κόμματός «Ελληνική Λύση» κ.κ. Κ. Βελόπουλος και Κων/νος Χήτας, ζητούν αν: προτίθενται να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι Κορσεών να δημιουργήσουν Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά Δήμο ή και ανά δίκτυο Δήμων, που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την προστασία, την επίβλεψη, τον προγραμματισμό και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και των υγρών αποβλήτων των εν λόγω νησιών.

Σεμινάριο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο Αστικό Περιβάλλον

Η ερώτηση των δύο βουλευτών της Ελληνικής λύσης έχουν ως εξής:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανησυχίες κατοίκων της Σάμου και της Ικαρίας, καθώς και με τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, επιτακτική ανάγκη επιβάλλει τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των νησιών αυτών, από τις πηγές ως τη μεταφορά και διάθεσή τους, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση. Σε καθεστώς συνεργασίας οι Δήμοι Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων μπορούν, μέσω παραγωγικών δράσεων αξιοποίησης και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού των εν λόγω νησιών, υπόγειου ή επιφανειακού, να προβούν σε επιπλέον εντοπισμούς, καταγραφές, αξιολογήσεις και ενδεχομένως συμπληρώσεις των υπαρχόντων υδάτινων πόρων. Οι προαναφερόμενοι Δήμοι, επίσης, χρήζουν χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα, φράγματα ανάσχεσης, μαστεύσεις και έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων οριζόντων, καθώς και προκειμένου να διεξαχθούν έργα βελτίωσης των εξωτερικών και εσωτερικών σχετικών δικτύων σωληνώσεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι Κορσεών να δημιουργήσουν Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά Δήμο ή και ανά δίκτυο Δήμων, που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την προστασία, την επίβλεψη, τον προγραμματισμό και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και των υγρών αποβλήτων των εν λόγω νησιών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Κωνσταντίνος Χήτας

Σχολιάστε Ελεύθερα