Αντιδράσεις μετά την απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Ααρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε η απαράδεκτη απόφαση για τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη να ανατραπεί», τονίζει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ η βουλεύτρια Α’ Θεσσλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου κάνει λόγο «οργανωμένο έγκλημα».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για «απόφαση – μαχαιριά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι «η σημερινή απόφαση του ΚΑΣ υπηρετεί εκ των υστέρων την εξαγγελία και γυρνάει την πόλη στην περίοδο με τις λαμαρίνες».

Από την πλευρά της, η επίτιμη Γενική Διευθύντρια και πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, με δήλωσή της στην ΑΥΓΗ, χαρακτηρίζει «ντροπή» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ,

Επιπλέον, ο νομικός και πρόεδρος της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φωκίων Δεληγιάννης, έκανε λόγο για «άμεση προσφυγή στο ΣτΕ», ενάντια στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ τονίζοντας μάλιστα ότι «η συνεδρίαση ήταν απαράδεκτη».

Αργότερα, με δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση του ΚΑΣ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση ήταν «εξοργιστική», τονίζοντας ότι «ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε μια ειλημμένη απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΚΑΣ κατά πλειοψηφία γνωμοδότησαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΑΥΓΗΣ 13 μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς και 2 κατά, ενώ ο Μ.Κορρές απείχε της ψηφοφορίας.

Κατά της απόσπασης ψήφισαν η Προϊσταμένη Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε.

Υπέρ της κατά χώραν παραμονής των αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν ο έφορος πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, η Ιουλία Παπαγεωργίου προϊοσταμέμνη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δημοσθένης Σβολόπουλος προϊστάμενος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ που ρώτησαν την Αττικό Μετρό “γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;” για να λάβουν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενώ τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ επί τόπου τον σταθμό και δεν έχουν δει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν.

Αυτή η υπερμαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 5 χθες το απόγευμα. Πλέον αναμένεται προσφυγή στο ΣΤΕ σύμφωνα με όσα δήλωσαν χτες στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΑ, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και άλλοι φορείς που αντιτάσσονται στην απόσπαση των αρχαιοτήτων. Θα προσφύγουν επίσης και σε διεθνείς οργανισμούς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Unesco κ.α

Σχολιάστε Ελεύθερα