Ένα περίεργο Δημοτικό Συμβούλιο στη Χίο

Στον δήμο της Χίου σήμερα έγινε ένα πολύ διαφορετικό Δ.Σ., αφού σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων, παρόντες ήταν 26 και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης προτάσεων και ψηφοφορίας, αποχώρησαν 3, ενώ ένας απείχε. Δεν συμμετείχε ο δήμαρχος και οι πρισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, παρόλα αυτά πάρθηκαν αποφάσεις σε ένα και μόνο ένα θέμα, τη διαφάνεια, που είχε το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο, που προκλήθηκε από τη δημοτική παράταξη «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλη.

Μαζί με τον δήμαρχο έλειπε και η παράταξη «Σύμπραξη Δημιουργίας», ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις τοποθετήθηκαν και κατέληξαν ομόφωνα με 22 ψήφους σε συγκεκριμένες θέσεις όπως:

  • Την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στο Δήμο
  • Την κίνηση των διαδικασιών για τον ορισμό συμπαραστάτη του δημότη
  • Την καθιέρωση στην ιστοσελίδα του δήμου ειδικής στήλης για την δημοσίευση των θέσεων των δημοτικών παρατάξεων
  • Τον καθορισμό των αναγκών σε προσωπικό του δήμου
  • Τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ή με κριτήρια ΑΣΕΠ
  • Την δημιουργία μητρώου προμηθευτών με ιστορικό της συμπεριφοράς τους απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο, όπως και άλλων επαγγελματιών που ο Δήμος αναθέτει εργασίες.

Ο δήμαρχος πάντως τοποθετήθηκε διαμέσω επιστολής του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη, ο οποίος και αποχώρησε κατά τη διάρκεια εξέτασης και ψήφισης των προτάσεων. Ο κ. Κάρμαντζης στην επιστολή του έκανε λόγο για «χαοτικές ατραπούς» που έχει οδηγήσει το αναλογικό σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές.

Τόνιζε δε ότι αποτελεί «αδήριτη υποχρέωση σε περίπτωση που κάποιος έχει βάσιμα στοιχεία που πιστοποιούν αυθαιρεσίες στη λειτουργία του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής να απευθυνθεί επωνύμως στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, δηλαδή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να καταγγελθούν επίσημα τα δεδομένα αυτά».

Προφανώς η όλη στάση του Δημάρχου και ο τρόπος που απάντησε αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος που προκάλεσε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γιάννης Καραβασίλης, δήλωσε τα εξής:

Προκαλέσαμε το σημερινό μονοθεματικό συμβούλιο ενδιαφερόμενοι για τη λειτουργία του δήμου και την αλληλεπίδρασή του με τον «εξωτερικό κόσμο» ώστε αυτή να επιτυγχάνεται μέσα από διαδικασίες που εκτός από κρυστάλλινες και διαφανείς θα προκύπτουν μέσα από αντικειμενικές πρακτικές έτσι ώστε, ο υποκειμενικός παράγοντας, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η άσκηση μικροπολιτικής να έχουν μηδενική επήρεια στο τελικό αποτέλεσμα

Ο κ. Καραβασίλης σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι η λήψη υλοποιήσιμων αποφάσεων, ώστε να χτυπηθεί η κακοδιαχείριση, η ευνοιοκρατία, η αδιαφάνεια σε προσλήψεις και προμήθειες καθώς και η έλλειψη δημοσιότητας. Ο κ. Καραβασίλης άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι το πνεύμα του νόμου για τις απευθείας αναθέσεις ορίζει ότι θα πρέπει να είναι στο όριο των 20.000 ευρώ και να γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις και με εγκράτεια.

Μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ του politischios τι ακριβώς είπε ο Δημοτικός σύμβουλος.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών» Κώστα Τριαντάφυλλου, ο Μανώλης Στάθης από το «Δίκτυο Πολιτών» καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου, Μάρκος Σκούφαλος, ο Δημήτρης Αντωνόγλου εκ μέρους της «Χιακής Συμπολιτείας» και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Χίο», Μανώλης Βουρνούς.

Όλες οι τοποθετήσεις βρίσκονται στο ρεπορτάζ του τοπικού ενημερωτικού μέσου politischios.

Αυτό πάντως που μας προκαλεί εντύπωση είναι η τοποθέτηση του δημάρχου ο οποίος κάνει σύνδεση μεταξύ διαφάνειας και απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική όμως όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το γεγονός πως οι αποφάσεις χρειάζονται πλουραλισμό, δηλαδή συμφωνία περισσότερων παρατάξεων από την κυβερνώσα, βοηθάει ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας και μικραίνει την ευθύνη των δημάρχων στις αποφάσεις, αφού για να αποφασιστεί οτιδήποτε χρειάζεται η σύμπνοια περισσοτέρων παρατάξεων, που αποκτούν αμέσως και αυτές ευθύνη για την εκάστοτε απόφαση.

Ο δήμαρχος Χίου έκανε πάντως τηλεοπτική δήλωση, δείτε την παρακάτω:

Σχολιάστε Ελεύθερα