Επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας η Ν.Στέρτζον

Συμβολικό υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στο Σάντερλαντ και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενόψει του σημερινού Brexit

Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο, από όπου παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκωτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. .

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκοτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Συμβολικό υπουργικό συμβούλιο στο Σάντερλαντ και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στο Σάντερλαντ συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε μία συμβολική κίνηση, καθώς η πόλη ήταν η πρώτη που είχε υποστηρίξει το Brexit, όταν ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2016.

Σε όλη τη χώρα διοργανώνονται για σήμερα εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν την ημέρα αποχωρισμού από την ΕΕ και θα εκφράζουν τα διαφορετικά συναισθήματα των υποστηρικτών και των πολέμιων του Brexit. Εκδηλώσεις «Αφήστε ανοιχτό ένα φως για την ΕΕ», ένα είδος αγρυπνίας στην οποία οι συμμετέχοντες θα κρατούν αναμμένα κεριά, προγραμματίζονται σε πόλεις όπως οι Οξφόρδη, Νταντί, Μπράιτον, Γλασκώβη, Τσέλτενχαμ, Γουίντσεστερ, Ίπσγουιτς, Στράτφορντ κ.α.

Στο Λονδίνο και συγκεκριμένα μπροστά στο London Eye, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανάψτε ένα φως στο σκοτάδι» οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν κρατώντας αναμμένους φακούς, για να συμβολίσουν τις συνέπειες από την αποχώρηση από την ΕΕ.

Εκδηλώσεις αναμένονται επίσης έξω από το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όπου θα συγκεντρωθούν υποστηρικτές τόσο του «Remain» όσο και του «Brexit». ‘Αλλες εκδηλώσεις αναμένονται στο Λίβερπουλ, το Νιουκάσλ, όπως και στις πόλεις Μπάιντφορντ, Χέρογκεϊτ, Σουίντον, Ντόνκαστερ, Μπέικουελ. Στην Ιρλανδία αναμένονται κάποιες διαμαρτυρίες σε σημεία κατά μήκος των συνόρων με τη Βρετανία, ενώ υποστηρικτές του Brexit στη Γόρεια Ιρλανδία προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα