Η δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020 άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην μέση ανατολή μετά τη δολοφονία με ρουκέτες του  Σολεϊμάνιέπειτα από επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί που σκοτώθηκε στην αμερικανική επιδρομή στη  Βαγδάτη | naftemporiki.gr

Ο βίος του

Ο Υποστράτηγος Σολεϊμάνι γεννήθηκε το 1957 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στο ορεινό χωριό Κανάτ-ε-Μάλεκ στην επαρχία Ραμπόρ της νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν. Ο πατέρας του, ο οποίος έλαβε ένα οικόπεδο από τις μεταρρυθμίσεις του Σάχη, είχε χρεωθεί με ένα δάνειο 100 τομάν. Ως εκ τούτου, έχοντας αποφοιτήσει μόνο από το δημοτικό σχολείο, ο 13χρονος Κασέμ και ένας συγγενής του πήγαν να εργαστούν στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κερμάν όπου εργάστηκαν στις κατασκευές για να ξεχρεώσουν τον πατέρα του. Σύμφωνα με τον Σουλεϊμανί πληρώνοντας δύο τομάν την ημέρα. Μετά την αποπλήρωση του δανείου, το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται στο τοπικό τμήμα επεξεργασίας νερού, όπου μετά από λίγο έγινε βοηθός μηχανικός.

Ο νεαρός Σολεϊμανί υποστήριξε τις ιδέες της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και εντάχθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης ολοκληρώνοντας μαθήματα διάρκειας 45 ημερών για νέους μαχητές. Ο Σολεϊμανί άρχισε να εκτελεί μη στρατιωτικά καθήκοντα εκείνη την περίοδο και μάλιστα του είχε ανατεθεί η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής νερού στην επαρχία Κερμάν.

Το 1980 είχε την πρώτη στρατιωτική εμπειρία του κατά τη διάρκεια επιχείρισης καταστολής κουρδικής εξέγερσης στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που δεν διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην επιχείρηση αυτή. Όταν όμως ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Ιράν στις 22 Σεπτεμβρίου του 1980, ο Σολεϊμανί εντάχθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης και πολέμησε στον πόλεμο.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, έγινε γνωστός κυρίως από τις τολμηρές επιχειρήσεις αναγνώρισης πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Χάρη σε αυτό, προβιβάστηκε γρήγορα και μέχρι την ηλικία των 30 ετών ήδη του είχαν αναθέσει την ηγεσία της 41ης μεραρχίας Θαραλλάχ. Το 1999, κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης στην Τεχεράνη, ήταν ένας από τους 24 στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Μοχάμαντ Χαταμί, ειδοποιώντας τον ότι αν δεν καταστείλει την εξέγερση, ο στρατός μπορεί να κάνει πραξικόπημα εναντίον του. Στη δεκαετία του 1990, διέταξε μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης σε επιχείρηση καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.

Η ακριβής ημερομηνία διορισμού του ως διοικητή των δυνάμεων αλ-Κουντς δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ο Αλί Αλφονέχ δηλώνει ότι έγινε ανάμεσα στις 10 Σεπτεμβρίου 1997 με 21 Μαρτίου 1998. Θεωρούταν ως πιθανός διάδοχος του στρατηγού Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί στο αξίωμα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης όταν ο Σαφαβί εγκατέλειψε τη θέση του το 2007. Το 2008 όμως ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών οι οποίοι ερεύνησαν τον θάνατο του Ιμάντ Μούγκνια. Ο Σολεϊμανί βοήθησε στον κανονισμό εκεχειρίας ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τον στρατό Μαχντί το 2008.

Ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για την αναζήτηση και διάσωση του Κονσταντίν Μουράχτιν, του πιλότου του κατεστραμμένου Σουχόι. Το όνομά του περιλαμβανόταν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ. Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει άλλους 15 ιρανούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως συμμέτοχοι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Αμερικάνικη κυβέρνηση πανηγυρίζει το Ιράν είναι έτοιμο για εκδίκηση

Ο διάδοχος του Σουλεϊμανί απειλεί τις ΗΠΑ: Θα δούμε πολλά πτώματα  Αμερικανών στη Μέση Ανατολή - CNN.gr
Ο διάδοχος του Σολεϊμανί, ο Ισμαΐλ Καανί

Την θέση του θανόντος πήρε ο Ισμαΐλ Καανί, ο οποίος σε δηλώσεις του μίλησε για αιματηρή εκδίκηση στον θάνατο του υποστράτηγου Σοϊλεμάνι. Μίλησε για πολλά πτώματα Αμερικανών στην μέση Ανατολή. Συγκεριμένα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε: «Λέμε σε όλους να κάνουν υπομονή και θα δουν πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή».

Όλα αυτά την ώρα που ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε το χτύπημα των αμερικανικών δυνάμεων ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας».

«Ήταν μια εξαιρετική επικίνδυνη, ανόητη κλιμάκωση…Ήταν η πλέον αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σολεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας. Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τραμπ: Η βασιλεία του τρόμου του Σουλεϊμανί έχει τελειώσει

«Η βασιλεία του τρόμου του Σουλεϊμανί έχει τελειώσει»: Αυτό διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία από το Μαρ-α-Λάγκο σχετικά με την αμερικανική δολοφονική επίθεση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ως πρόεδρος, το μεγαλύτερο καθήκον μου είναι η υπεράσπιση του έθνους μας και των πολιτών του. Χθες το βράδυ υπό την υπόδειξή μου, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών εκτέλεσε επιτυχώς ένα άψογο χτύπημα ακριβείας που σκότωσε τον νούμερο ένα τρομοκράτη οπουδήποτε στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Ο Σολεϊμανί σχεδίαζε επικείμενες και απειλητικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά τον πιάσαμε εν δράσει και τον εξουδετερώσαμε».

«Η επιθετικότητα του Ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιπροσώπων για την αποσταθεροποίηση των γειτόνων της – πρέπει να τερματιστεί και πρέπει να τερματιστεί τώρα», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε ο ίδιος το χτύπημα κατά του Ιρανού υποστράτηγου, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είχε εξουδετερωθεί ήδη από τους προκατόχους του.

«Υπό την ηγεσία μου, η πολιτική της Αμερικής είναι ξεκάθαρη για τους τρομοκράτες που βλάπτουν ή σκοπεύουν να βλάψουν οποιονδήποτε Αμερικανό. Θα σας βρούμε και θα σας εξαλείψουμε», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα των πολυάριθμων φρικαλεοτήτων του Σουλεϊμανί, ο οποίος, όπως είπε, έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις για να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή τα τελευταία 20 χρόνια.

«Αναλάβαμε δράση χθες βράδυ για να σταματήσουμε έναν πόλεμο, όχι για να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και προετοιμασμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη ενάντια στο Ιράν.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονική επίθεση

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ περί ασφάλειας των πολιτών, οι Αρχές στις ΗΠΑ εντείνουν τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας σε διάφορες πολιτείες για να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέθεσε πρόσθετους πόρους σε ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλη την πόλη, ενώ παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή.

«Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στο Ιράν και σε ολόκληρη την περιοχή για περεταίρω εξελίξεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές στη Νέα Υόρκη, το τμήμα έχει διαθέσει πρόσθετους πόρους σε ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλη την πόλη ως προληπτικό μέτρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα.

Η Νέα Υόρκη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους –ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό– σε «ευαίσθητες» περιοχές. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η αστυνομία.

Αντίστοιχα, και στο Λος Άντζελες, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. «Ενώ δεν υπάρχει αξιόπιστη απειλή για το Λος Άντζελες, οι Αρχές παρακολουθούν τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Ιράν. Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους κρατικούς, τοπικούς, ομοσπονδιακούς και διεθνείς εταίρους επιβολής του νόμου σχετικά με κάθε σημαντική πληροφορία που μπορεί να αναπτυχθεί», αναφέρει το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Σχολιάστε Ελεύθερα