Οι παραδόσεις μας φυλάττουν “θερμοπύλες”

Τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – Φ.Ι. έχουν αναλάβει μία σοβαρή πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας κ. Π. Χατζηδάκη, προκειμένου να επιστραφεί στην Ικαρία, ξυλόγλυπτο, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τέμπλο το οποίο είχε αποσπασθεί από εξωκκλήσι της ΒΔ Ικαρίας, το ιστορικό έχει ως ακολούθως:

templo.jpg
Φωτογραφίες από το τέμπλο του Άϊ – Γιώργη στον Σταύλο Ικαρία

Κατά τα έτη 1956 – ΄60 περίπου, ο αείμνηστος καθηγητής Μουσικής Σίμων Καράς, επισκεπτόμενος την Ικαρία ως τόπο καταγωγής της συζύγου του και σπουδαίος γνώστης των ιερών κειμηλίων, προκειμένου να διασώσει από βέβαιη καταστροφή το ξυλόγλυπτο τέμπλο ενός μικρού ναΐσκου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος βρίσκεται στη θέση «Πρινέ» κοντά στο χωρίο Αμάλου και σε συμφωνία με την εκκλησιαστική επιτροπή Καρκιναγρίου, αντικατέστησε με δικά του έξοδα το «παλαιό» τέμπλο , προκειμένου να το διασώσει από την απειλή του χρόνου. Στη συνέχεια κατά περίεργο τρόπο οι τελωνειακές, τότε, αρχές του Πειραιά, το εντόπισαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων όπου σταμάτησαν την όλη επιχείρηση και το παρέδωσαν με νόμιμο τρόπο στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Από τότε μέχρι σήμερα φυλάσσεται σε υπόγειο του παραπάνω Μουσείου.

Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και σημαντικό για την ιστορία του τόπου μας να επιστραφεί, να διαφυλαχθεί, να συντηρηθεί, και να αναδειχθεί στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ικαρίας.

Αναμένουμε τις ενέργειες των υπευθύνων σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Σχολιάστε Ελεύθερα