Θρίαμβος για Άρσε στη Βολιβία, που υποόσχεται διακυβέρνηση με πνεύμα εθνικής ενότητας

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την «παραίτηση» και αυτοεξορία του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, της οποίας προηγήθηκε ένα εσωτερικό πραξικόπημα, περίπου 7,3 εκατομμύρια Βολιβιανοί ψηφοφόροι επέστρεψαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην εξαιρετικά πολωμένη χώρα.

Θρίαμβο του σοσιαλιστή Άρσε δείχνουν τα exit polls

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία, πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος με ποσοστό πάνω από 50% και διαφορά έως και 20 μονάδων από τον αντίπαλό του.

Ο Άρσε μετά την επικράτησή του εμφανίστηκε ενωτικός στην ομιλία του, καθώς απευθυνόταν σε έναν λαό που έχει διχαστεί μετά την υποχρέωση σε παραίτηση του Έβο Μοράλες, ο οποίος για να μη συλληφθεί διέφυγε στην Αργεντινή. «Νομίζω ότι ο λαός της Βολιβίας επιθυμεί να ξαναπάρουμε το μονοπάτι στο οποίο ήμασταν», είπε, ενώ ορκίστηκε ότι θα κυβερνήσει με γνώμονα την εθνική ενότητα. «Δεν είμαστε εκδικητικοί», είπε μεταξύ άλλων.

Η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Άνιες, η οποία από την απομάκρυνση του Μοράλες προσπάθησε να ανατρέψει όλες τις πολιτικές του Έβο Μοράλες και να αποκόψει τη Βολιβία από τις σχέσεις της με τις αριστερές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Άρσε «θα κυβερνήσει έχοντας στον νου τη Βολιβία και τη δημοκρατία».

Μοράλες: «Αργά ή γρήγορα» θα επιστρέψω

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων και τη διαφαινόμενη νίκη του Λούις Άρσε, υπουργού Οικονομικών επί της προεδρίας του και αρχιτέκτονα του οικονομικού θαύματος που πέτυχαν, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε:

«Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στη Βολιβία, δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό. Η μεγάλη μου επιθυμία είναι να επιστρέψω στη Βολιβία, στην πατρίδα μου. Είναι θέμα χρόνου».

Σχολιάστε Ελεύθερα