44 Χρόνια από την πρώτη επίθεση της Τ.Ο 17Ν

Επρόκειτο, παρόλο που έχει συλληφθεί ένα σημαντικό μέρος των στελεχών της, για την τρομοκρατική οργάνωση μυστήριο που μεταξύ 1975 και 2002, που έγιναν οι συλλήψεις των μελών της, πραγματικά κανείς δεν ήξερε τίποτα για αυτήν. Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ποιοι την απαρτίζαν αλλά αυτό που τουλάχιστον δεν έχει εξηγηθεί, είναι πως είχαν πληροφορίες που ήταν κρατικά μυστικά. Τα ερωτήματα για την τρομοκρατική οργάνωση δεν έχουν απαντηθεί ακόμη και αν απαντηθούν θα είναι μετά από πολλές δεκαετίες.

Το σημείο της επίθεσης

27 Χρόνια δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης με πρώτο χτύπημα στις 23 Δεκεμβρίου του 1975. Ήταν ένα εντυπωσιακό χτύπημα αν αναλογιστεί κανείς ότι η οργάνωση δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, τον Ρίτσαρντ Γουέλς. Είναι τα κρατικά μυστικά που λέγαμε, πως ήξεραν οι δράστες που βρίσκεται ο σημαντικότερος αμερικανικός παράγοντας στην Ελλάδα?

Ας πάμε όμως στα γεγονότα

23 Δεκεμβρίου 1975: Η Αθήνα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα. Μεταξύ των καλεσμένων στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρέσβης είναι και ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία – Χριστιάνα.

Λίγο πριν από τις 10, το ζεύγος -ιδιαίτερα ευδιάθετο- παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την οικία του, στο Ψυχικό, αγνοώντας την τραγική κατάληξη της βραδιάς. Καθώς η μαύρη λιμουζίνα σταματάει έξω από την έπαυλη, κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο, από το οποίο αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Απομακρύνουν τον οδηγό και τη γυναίκα και εκτελούν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.

Σχετική εικόνα
Ο Ρίτσαρντ Γουελς

Στον τόπο της επίθεση αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες. Ωστόσο, δεν θα δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης. Επιπλέον, μέσα στο κλίμα της εποχής κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Το όνομα του Pίτσαρντ Γουέλς είχε δημοσιευθεί ένα μήνα νωρίτερα, στις 25 Νοεμβρίου, στην κορυφή καταλόγου στελεχών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με έδρα την Αθήνα, στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News. O κατάλογος αυτός, που εστάλη από μυστηριώδη ελληνοαμερικανική επιτροπή, παρουσίαζε τον Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα.

Η ιδιότητά του, όμως, ως σταθμάρχης της CIA, στη Λίμα του Περού, είχε αποκαλυφθεί από τον Ιανουάριο του 1975, σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης «Counter Spy» (Αντικατασκοπία). Η δολοφονία του έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την «Counter Spy» ως υπεύθυνη.

Η εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων κατέπεσε ένα χρόνο αργότερα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1976 η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N», που έλαβε από πηγή ιδιαίτερα αξιόπιστη έως τότε. Σ’ αυτό, η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.

Μετά την εξάρθρωση της 17Ν το καλοκαίρι του 2002, ο συλληφθείς Παύλος Σερίφης κατέθεσε στην ανακρίτρια της υπόθεσης ότι συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον Γουέλς και ότι δράστης της δολοφονίας ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Όμως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας. Για τη δολοφονία Γουέλς κανένας από τους κατηγορουμένους στη δίκη της 17Ν δεν καταδικάστηκε.

Παραμένει ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο για το ποιός και γιατί δολοφόνησε τον σταθμάρχη Γουέλς. Μέσα στα 27 χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλα μυστήρια, που μάλλον δεν θα απαντηθούν ποτέ. Άλλωστε υπάρχουν και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα