Έφυγε από τη ζωή ο Νικήτας Βενιζέλος

Ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου, έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου του 2020 στα 90 του χρόνια. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου μεταξύ 1974-1981 και το 1993-1996, όπου ήταν και αντιπρόεδρος της βουλής.

Πέθανε ο Νικήτας Βενιζέλος - Ήταν εγγονός του Ελευθερίου - e-thessalia.gr

Η ζωή του

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.

Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Φρόντισε μάλιστα το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Βέλος, που το Μάιο του 1973 στασίασε ενώ βρισκόταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ και κατέφυγε στην Ιταλία, προσλαμβάνοντας πολλά από τα μέλη του στα καράβια του, γι’ αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό Κράτος μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της Χούντας επίσης επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα Υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

Εντέλει επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 στην και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη μάλιστα το 1977, ενώ ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, δηλαδή το 1980, αποχώρησε από την ΕΔΗΚ και ενεργοποίησε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γενικός Γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς. Το κόμμα πήρε αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Το σήμα του κόμματος του Νικήτα βενιζέλου

Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την Πολιτική Άνοιξη καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά, συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Λόγω αυτή της εκλογής του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Ιωάννη και 6 κορίτσια. Η δεύτερη σύζυγός του Κέιτι Άνταμς είναι απόγονος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.

Το κόμμα του ενεργοποιήθηκε από το 1999 και έπειτα, εκλέγοντας νέα ηγεσία υπό τον αξιωματικό του στρατού Μανώλη Καλλιγιάννη. Μετά το 2000 τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά και μάλιστα το 2012 που ήταν η τελευταία του συμμετοχή πήρε μόλις 612 ψήφους.

Για τον θάνατο του Νικήτα Βενιζέλου συλληπητήρια μηνύματα απέστειλε ο πρόεδρος της βουλής και ο πρωθυπουργός, που έχει και συγγενική σχέση με τον εκλιπόντα.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς τον θάνατο του πρώην βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Βενιζέλου, δήλωσε: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε συνεπής εργάτης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση, ενώ με προσωπικά του έξοδα βοήθησε οικονομικά το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού Βέλος το οποίο κατά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 στασίασε και διέφευγε στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Νικήτα Βενιζέλου.

«Ο θάνατος του Νικήτα Βενιζέλου μας γεμίζει θλίψη. Εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου, τίμησε το όνομά του με τη δημόσια παρουσία του. Αγωνίστηκε σθεναρά κατά της δικτατορίας, υποστήριξε με θέρμη τις φιλελεύθερες ιδέες, πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιάστε Ελεύθερα