Αμπάς στον ΟΗΕ: Ελβετικό τυρί το κράτος που οραματίζεται ο Τραμπ

«Ποιος θα δεχόταν τέτοιο κράτος υπό τέτοιες συνθήκες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο Τραμπ.

Αμπάς στον ΟΗΕ: Ελβετικό τυρί το κράτος που οραματίζεται ο Τραμπ

Ο Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε ότι με το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να βάλει τέλος στο «Παλαιστινιακό Ζήτημα» και ανταμείβει την κατοχή των εδαφών από το Ισραήλ.

«Αντί να επιρρίπτει ευθύνες για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά του λαού και των εδαφών μας ανταμείβει την κατοχή. Αυτό το σχέδιο δεν θα φέρει ειρήνη ή σταθερότητα στην περιοχή και για τον λόγο αυτό δεν το δεχόμαστε και θα παλέψουμε την εφαρμογή του» είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Απάντησε, ακόμη, στους ισχυρισμούς ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν σπαταλήσει όλες τις ευκαιρίες για ειρήνη λέγοντας ότι αυτά είναι «ανόητα συνθήματα» και ότι οι Παλαιστίνιοι παραμένουν δεσμευμένοι στη Συμφωνία του Όσλο.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι απορρίπτουμε το γεγονός ότι συνδέουν την οικονομική βοήθεια με την πολιτική λύση. Πρώτα πολιτική λύση και μετά, εάν θέλετε, η βοήθειά σας είναι καλοδεχούμενη» κατέληξε ο Μαχμούτ Αμπάς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η προσπάθεια προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Οργανισμού πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο κράτη, με βάση τα σύνορα προ του 1967 και την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.

Ο ΟΗΕ δεν αναμένεται να εγκρίνει το ψήφισμα που έχουν καταθέσει Τυνησία και Ινδονησία (και στηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή), το οποίο αναφέρει ότι τα αμερικανικά σχέδια παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για λύση δύο κρατών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο.

Οι Παλαιστίνιοι, όμως, ελπίζουν πως μία ισχυρή ένδειξη συμπαράστασης από άλλα κράτη θα δώσει νέα πνοή στον αγώνα τους κατά του σχεδίου Τραμπ.

Τη στιγμή που ο Αμπάς πραγματοποιούσε ομιλία στον ΟΗΕ, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από πυρά των ισραηλινών αρχών.

Το 94% των Παλαιστινίων απορρίπτει το σχέδιο, όπως καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

ΕΦΣΥΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα