Η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σ. Ορέστη Πορτέλο

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σ. Ορέστη Πορτέλο που έφυγε από τη ζωή, εκφράζει η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Ο σύντροφος Ορέστης Πορτέλος γεννήθηκε στις 25/3/1920 στην Αρέθουσα Ικαρίας, παιδί αγροτικής οικογένειας. Από μικρή ηλικία οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ, όπου το τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανικός, μπαίνοντας όμως πολύ νωρίς στη μάχη της βιοπάλης. Εργάστηκε στην Εύβοια, πήρε μέρος στον πόλεμο του ’40. Για την αγωνιστική του δράση, το αστικό κράτος τον “τίμησε” με εξορία στη Μακρόνησο και στις φυλακές της Μυτιλήνης. Με πολλές δυσκολίες κατάφερε να πάει για κάποιο διάστημα ως μετανάστης στην Αμερική.

Ως αντάρτης του ΔΣΕ στην Ικαρία τον Μάη του ’49 πήρε μέρος στη Μάχη της Σκίζας, τοποθεσία πάνω από το Καραβόσταμο. Σε αυτή τη μάχη 11 αντάρτες συγκρούστηκαν με αποσπάσματα της Χωροφυλακής. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Διαμαντής Διαμαντής, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, από τη Λίμνη Ευβοίας, πολιτικός εξόριστος τότε στην Ικαρία. Οι απώλειες στη μάχη ήταν ένας νεκρός (Δ. Διαμαντής) και ένας σοβαρά τραυματίας (Θ. Τσούνος).

Νωρίτερα, τον Γενάρη του ‘49 είχε συμμετοχή στη μάχη πάλι ενάντια σε χωροφύλακες και ΜΑΥδες στον Άγιο Ονούφριο, πάνω από το Μαυράτο, με νεκρό τον Μόσχο Μάζαρη και αιχμαλώτους τον Γεώργιο Τσερμέγκα και τον Παναγιώτη Σαμπλίδη, που εκτελέστηκαν αργότερα, ύστερα από απόφαση του Στρατοδικείου της Σάμου.

Ήταν παρών στις εκδηλώσεις τιμής για τον ΔΣΕ, της ΚΟΒ Καραβοστάμου του ΚΚΕ, όπου πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλακέτας στο Πελεκητό όπου σε αυτήν γίνεται αναφορά στους μαχητές της Σκίζας.

Σύντροφε Ορέστη, μαζί με το τελευταίο αντίο σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου μέχρι να εφαρμοσθεί στην πράξη η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στόχος για τον οποίο αγωνίστηκες και έπεισες με τη στάση ζωής ότι μπορεί να γίνει πράξη.

Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε, συνεχίζουμε πάντα μπροστά, το δρόμο του αγώνα, ορκιζόμενοι στους νεκρούς μας, με επαναστατική αισιοδοξία. Δεν είμαστε μόνοι μας.

Η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ συλλυπείται θερμά τα παιδιά του και τους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 17/12 στην Αρέθουσα, στις 2 το μεσημέρι».

902

Σχολιάστε Ελεύθερα