ΣτΕ σε Μπακογιάννη: Άκυρος ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια, Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Κεφαλογιάννη, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας λόγω κορωνοϊού.

Μια απόφαση που ελήφθη λίγο πριν από την εκκίνηση των έργων για τον “Μεγάλο Περίπατο” του Δήμου Αθηναίων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε αίτηση πολίτη του Δήμου Αθηναίων, η οποία υπεβλήθη στις αρχές Ιουλίου, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ αλλά και επί της ουσίας των πράξεων του Δήμου Αθηναίων που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Τι διαπίστωσε το ΣτΕ

Μετά τη μελέτη όλων των σχετικών εγγραφών το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε πρώτον ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας από τις παρεμβάσεις της εν λόγω ΚΥΑ είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλες και κατά δεύτερον δεν στοιχειοθετήθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη λήψη των εν λόγω μέτρων. Αντ’ αυτού μοιάζουν περισσότερο με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημότης Αθηναίων υπέβαλε το αίτημα κατά της ΚΥΑ και όχι κατά των πράξεων του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, ο Δήμος παρενέβη στη διαδικασία με αίτημα την ακύρωση του αιτήματος του δημότη. Το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ και την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με το κosmodromio.gr που έφερε την απόφαση στο φως.

Το θέμα ανέδειξε και η εφημερίδα ΑΥΓΗ:

Ηχηρό χαστούκι στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αλλά και μεγάλη ανακούφιση για τους χιλιάδες Αθηναίους, που καταταλαιπωρήθηκαν από τον «μεγάλο περίπατο», δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακυρώνει «ως στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος» τόσο την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών με τίτλο «Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19», που αφορά στην ολοκλήρωση και ανάδειξη του «μεγάλου περιπάτου», καθώς και την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020 με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

Δεν χτυπά τον κορωνοϊό

Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφασή του που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, απορρίπτει την προσχηματική επίκληση του κινδύνου της πανδημίας στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να εφαρμόσει τον «μεγάλο περίπατο». Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφορά, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσουν και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ».

Υπάρχουν νόμοι

Σε ό,τι αφορά την απόφαση 250 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 11ης Μαΐου 2020, που ενέκρινε την πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων στο Κέντρο της Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, από την οποία και εγκρίθηκε, το ΣτΕ ορίζει ότι «δεν αίρει τον χαρακτήρα των προσβαλλόμενων ρυθμίσεων ως αμιγώς κυκλοφοριακών, ούτε τις καθιστά μέτρα επιβαλλόμενα λόγω επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση του Covid-19, δυνάμενα να εύρουν έρεισμα στις προαναφερθείσες εξουσιοδοτικές διατάξεις». Επισημαίνει δε ότι «με τις διατάξεις αυτές παρασχέθηκε στους οικείους υπουργούς η εξαιρετική αρμοδιότητα να λαμβάνουν τα απολύτως αναγκαία και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως και να προβαίνουν, επ’ ευκαιρία αυτής, σε ρυθμίσεις οι οποίες, και αν ήθελε ακόμα θεωρηθεί ότι μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων (όπως αναφέρεται στο πρακτικό της Επιτροπής), δεν υπαγορεύθηκαν, πάντως, από τους ανωτέρω λόγους εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και, κατά συνέπεια, δύναται να θεσπισθούν με τήρηση των πάγιων νομοθετικών διατάξεων».

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει την απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. Κατά περίεργο τρόπο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, την ίδια ημέρα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του ότι ο «μεγάλος περίπατος» «βγήκε και δεν βγήκε», λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω φάει πάρα πολύ μεγάλο ξύλο για τον ‘μεγάλο περίπατο’». Την επομένη ημέρα, μάλιστα, επαναλάμβανε στην «Καθημερινή» ότι το έργο ήταν «πιλοτικό» και οι «παρεμβάσεις προσωρινές», υποστηρίζοντας πως «με τη δοκιμαστική εφαρμογή των παρεμβάσεων θα βγάλουμε συμπεράσματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν». Μήπως κάτι ήξερε ο δήμαρχος για το χαστούκι του ΣτΕ; Προανήγγειλε όμως ότι τα μόνιμα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021.

Πάει… περίπατο

Βάση της απόφασης του ΣτΕ, ο «μεγάλος περίπατος» όπως τον γνώρισαν και τον χλεύασαν οι Αθηναίοι πάει… περίπατο. Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων παραμένει έκθετος απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν επί μήνες. Κυρίως όμως για την κατασπατάληση 2 εκατομμυρίων ευρώ για ζαρντινιέρες, παγκάκια, ψευδοπιπεριές και ουασινγκτώνιες και πόσων κονδυλίων επιπλέον για τη συντήρησή τους.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής και ο δήμος πλέον είναι υποχρεωμένος να απαλλάξει τους Αθηναίους από την ταλαιπωρία και την αντιαισθητική εικόνα που τους επέβαλε, άλλως πώς να αποσύρει τις ζαρντινιέρες και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις. Ωστόσο παραμένει το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τα 2 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν.

Σήμερα η εφημερίδα Αυγή ωστόσο ανεκάλυψε έτερη σπατάλη 3,5 εκατομυρίων ευρώ για 330 μέτρα ανάπλασης στα Εξάρχεια

Από οικονομικής, τουλάχιστον, άποψης η μικρής κλίμακας παρέμβαση που ετοιμάζει ο Κώστας Μπακογιάννης στα Εξάρχεια, θα κοστίσει, σχεδόν, δυο «μεγάλους περιπάτους».

Όπως ανέφερε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ρήγας Αξελός δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, ενέκρινε κυκλοφοριακή μελέτη για τη μονοδρόμηση της οδού Τοσίτσα – από Μπουμπουλίνας έως Ερεσσού- και την πεζοδρόμηση της οδού Ζωσιμάδων.

Το προϋπολογιζόμενο κόστος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, αφορά επί της ουσίας παρεμβάσεις σε μήκος 240 μέτρων στην οδό Τοσίτσα και 90 μέτρα στην οδό Ζωσιμάδων.

Όπως ανέφερε ο Ρήγας Αξελός, από την Μπουμπουλίνας μέχρι την Ερεσσού, το οδόστρωμα της Τοσίτσα μειώνεται στα 3,5 από 13 μέτρα που είναι σήμερα και το πλάτος των πεζοδρομίων θα γίνει έως και 6,8 μέτρα που 3,5 που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι των εταιρειών «Suez Environment» και «ΑΔΚ» ενώ χρηματοδοτήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει με σχετική αρθρογραφία που φαίνεται ότι ο Δήμος της Αθήνας Παρακάμπτει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ

Αντί ο δήμαρχος να αποσύρει τις αντιαισθητικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως να απαντήσει τι θα γίνει με τα 2 εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν γι’ αυτές, επιχειρείται να αποσοβηθούν η σκανδαλώδης διαδικασία και η παράκαμψη της κείμενης νομοθεσίας που ακολουθήθηκαν προκειμένου να γίνει μια ευρεία πολεοδομική επέμβαση στην πόλη με το πρόσχημα της Covid-19. Όμως το ΣτΕ κατέδειξε με σαφήνεια ότι δεν ευσταθεί το πρόσχημα της δημόσιας υγείας, το οποίο επικαλούνται οι Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά πρόκειται για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως τις ορίζει ο ΚΟΚ.

Εργαλειοποίηση της πανδημίας

«Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την προώθηση άσχετων προτεραιοτήτων εκθέτει τόσο τη κυβέρνηση όσο και τη δημοτική αρχή» δηλώνει στην «Αυγή» ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Ανοιχτή Πόλη από τη μεριά της έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένη από την απόφαση του ΣτΕ «για την κριτική που άσκησε στην ΚΥΑ και την πορεία του έργου, για την καταψήφιση και την καταγγελία των διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό, για την καταψήφιση της παράτασης των μέτρων». Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, «η fast track διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μπακογιάννης με την κάλυψη της κυβέρνησης, χωρίς διαβούλευση, με πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις και με αυθαίρετες προμήθειες των 2 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό ενώ υπήρχε δέσμευση ότι θα ήταν χαμηλού κόστους, βρίσκεται πλέον στον αέρα. Η εργαλειακή επίκληση της πανδημίας για τη νομιμοποίηση παρεμβάσεων που αναστάτωσαν την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ μάλιστα αυτοί συνωστίζονταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν είναι ενδεικτική μόνο της υποκρισίας με την οποία χειρίστηκε το θέμα η δημοτική αρχή, αλλά θέτει και ένα σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων. Για την Ανοιχτή Πόλη η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ευκαιρία για να μαζέψει ο κ. Μπακογιάννης τη μακέτα που επέβαλε στο κέντρο της πόλης».

Απτόητος ο δήμαρχος

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έσπευσε χθες το πρωί να εμφανιστεί ανυποχώρητος. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων διαμηνύει ότι ο «μεγάλος περίπατος» συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του ‘μεγάλου περιπάτου’». Μετά το χαστούκι του ΣτΕ, ο δήμος αποφάσισε να κινηθεί με βάση τις σχετικές νόμιμες πολεοδομικές διατάξεις, τις οποίες προκλητικά «αγνόησε» στην αρχική εφαρμογή του «μεγάλου περιπάτου».

Η σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία αναγκάστηκε να καταφύγει ο δήμαρχος μετά την αποτυχία του αρχικού πειράματος και κατόπιν επιμονής σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προχωράει στη διαμόρφωση του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αποτελεί και το εργαλείο νόμιμων παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό, άλλωστε, περίπου άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος και στις δηλώσεις του στις 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που όλως τυχαίως συνεδρίασε το ΣτΕ, λέγοντας ότι έφαγε πάρα πολύ ξύλο για τον «μεγάλο περίπατο», η επόμενη φάση του οποίου θα υλοποιηθεί το 2021.

Τι θέλει ωστόσο να κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας; Θα κρατήσει τις μεικτές χρήσεις γης, όπως ζητούν η αντιπολίτευση αλλά και όλοι οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς, ή θα υπερισχύσει η μονοκαλλιέργεια της τουριστικής χρήσης; Θα προστατευτούν η κατοικία, τα μικρομάγαζα και παραδοσιακές μικρές βιοτεχνίες;

Μήπως ουσιαστικά σχεδιάζεται η επαναφορά του Rething Αthens, το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο βιτρίνας και επίσης είχε προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις τόσο από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας όσο και από ομάδες πολιτών και επαγγελματιών;

«Φιλί ζωής στο πληγωμένο γόητρο του δημάρχου»

Μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη» Κυριάκος Αγγελάκος, επεσήμανε ότι η τροπολογία είναι φιλί ζωής στο πληγωμένο γόητρο του δημάρχου. Κατήγγειλε ακόμα προσπάθεια από την δημοτική αρχή να αλλάξουν οριστικά οι αξίες γης, φτιάχνοντας στην ουσία ένα τουριστικό θεματικό πάρκο στην Πανεπιστημίου, ενώνοντας τις δύο πλατείες του κέντρου με ξενοδοχεία, του Συντάγματος και της Ομόνοιας. Υπογράμμισε, δε, ότι ο κ. Μπακογιάννης πρέπει να παραδώσει την Πανεπιστημίου στην κατάσταση που ήταν πριν.

Συμπέρασμα-Σχόλιο

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να κλείνονται δρόμοι στο κέντρο μιας πόλης που δεν έχει περιφερειακούς δρόμους και πάνω σε αυτό λοιδορούμε τον δήμαρχο της Αθήνας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αποφάσεις του ανώτατατου όργανου, δηλαδή του Συμβουλίου της επικρατείας και ο δήμαρχος οφείλει να τις σεβαστεί. Η παραπάνω αρθρογραφία αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Σχολιάστε Ελεύθερα