Η Σάμος ζητά εξηγήσεις για το κυβερνητικό σχέδιο

Στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου προσέφυγε το πρωί της Τετάρτης ο δήμος Ανατολικής Σάμου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, «μετά τη χθεσινή ανακοίνωση και αποκάλυψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μία δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής, τη μηδενική αποσυμφόρηση του νησιού, την καθημερινή επιβάρυνσή του με νέες ροές, αλλά και την απουσία της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της κεντρικής κυβέρνησης, που έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών του δήμου Ανατολικής Σάμου, την κατασκευή παράνομων κατοικιών πέριξ του ΚΥΤ, την καθημερινή αποψίλωση των δασών, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή της ζωής των δημοτών, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Σύσσωμη η δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων και οι αντιδήμαρχοι, σήμερα θα βρίσκονται έξω από το γραφείο της εισαγγελέως Σάμου προκειμένου να συναντηθούν μαζί της και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν, έως ότου εφαρμοστούν τα νόμιμα».

Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και την επίμαχη γραπτή απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο ερώτημα που απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και για τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Τι διευκρινίζει ο κυβερνητικός βουλευτής

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σημειώνει ότι είχε σήμερα άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «σχετικά με το σοβαρό θέμα που ανέκυψε από το έγγραφο του υπουργού» για τη νέα δομή που θα λειτουργήσει στη Σάμο με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Κατά τον βουλευτή, ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι δύο παράλληλες υπηρεσίες θα λειτουργούν στο ίδιο νέο κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή Ζερβού. Συνεπώς, στο ίδιο κέντρο η μία υπηρεσία θα αφορά στην ταυτοποίηση και η άλλη στη φιλοξενία-κράτηση των μεταναστών-προσφύγων. Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη διαβεβαίωση ότι το υπάρχον hotspot στην περιοχή του Βαθιού θα κλείσει οριστικά και ο χώρος θα αποδοθεί στον δήμο» αναφέρει ο κ. Στεφανάδης.

εμπροςνετCategories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΑΜΟΣ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: