Ναγκόρνο Καραμπάχ:Άμεση εκεχειρία ζητεί ο ΟΗΕ

Για επείγουσα κατάπαυση του πυρός κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ καλώντας σε διάλογο τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ναγκορνο καραμπαχ βομβαρδισμος αυτοκινητο

Να κηρύξουν «επειγόντως κατάπαυση του πυρός» κάλεσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα, η γαλλική προεδρία αναφέρει ότι οι εμπόλεμοι προσανατολίζονται «προς μια ανακωχή» απόψε ή αύριο.

Σε ανακοίνωση της, η Μ. Μπατσελέτ χαρακτηρίζει «πολύ ανησυχητικό» τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για 53 άμαχους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, από τις 27 Σεπτεμβρίου, Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται.

Ο επίσημος απολογισμός αυξήθηκε σήμερα το πρωί σε περισσότερους από 400 νεκρούς, εκ των οποίων 22 Αρμένιοι άμαχοι και 31 Αζέροι. Ο απολογισμός αυτός είναι ωστόσο πολύ μερικός και μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, με κάθε στρατόπεδο να δηλώνει ότι έχει εξοντώσει χιλιάδες στρατιώτες του εχθρού και το Μπακού να μην ανακοινώνει τις στρατιωτικές του απώλειες.

«Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη, κυρίως σε αυτά που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων», υπογράμμισε η Μπατσελέτ, προτρέποντας την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ενταχθούν στα σχεδόν 100 κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς που απαγορεύει εντελώς τη χρήση τους.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, προκαλώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς. Το μέτωπο της σύγκρουσης έχει παγώσει μετά μια εκεχειρία το 1994, παρά τις τακτικές συγκρούσεις.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα