Επιστολή 14 Σύλλογων γονέων της Ικαρίας στο υπουργείο παιδείας και άλλους φορείς

Οι σύλλογοι γονέων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου του Αγίου Κηρύκου, του 1ου Δημοτικού σχολείου του Αγίου Κηρύκου, του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Κηρύκου καθώς και του Νηπιαγωγείου, δημοτικού και Γυμνασίου του Ευδήλου, μαζί με τους συλλόγους γονέων του 1ου δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ραχών και 2ου δημοτικού και νηπιαγωγείου του Αγίου Πολυκάρπου Ραχών και του Γυμνασίου-Λυκειακών τάξεων Ραχών, όπως και η επιτροπή γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Ικαρίας μαζί με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων φίλων ΑΜΕΑ και αναπήρων Ικαρίας “Ηλιαχτίδα” (14 σύλλογοι γονέων ), απέστειλαν την παρακάτω επιστολή με αποδέκτες το υπουργείο παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορ. Αιγαίου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νομού Σάμου, τον Βουλευτή Νομού Σάμου και τον δήμο Ικαρίας.

Το θέμα της επιστολής έχει την έναρξη της νεάς σχολικής χρονιά και τα απαιτούμενα μέτα για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτέμβρη και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας, το οποίο τελικά συνοδεύτηκε από ένα και μοναδικό μέτρο προστασίας για την υγεία των παιδιών μας, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην εκ περιτροπής διδασκαλία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέτρα που δεν εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών.

Καθημερινά βλέπουμε τμήματα αλλά και σχολικές μονάδες να κλείνουν γιατί ο κρατικός μηχανισμός αρνείται να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις πάγιες αλλά και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν σε δημόσια παιδεία και υγεία.

Το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην δημιουργία τμημάτων με μικρό αριθμό μαθητών, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να τα στελεχώσουν, σε εύρεση νέων χώρων κατάλληλων για μάθημα, σε πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, σε δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού υπό την ευθύνη του Κράτους, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προτάσσει την ατομική ευθύνη για να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες και παλινωδίες στην προστασία των μαθητών – εκπαιδευτικών και γονιών από την πανδημία του covid 19.

Η ποιοτική και ασφαλής λειτουργία των Σχολείων μας εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι πολλά περισσότερα από τον «μέσο όρο» των 17 μαθητών στις τάξεις, τις μάσκες- αερόστατα και το δωρεάν «παγουρίνο» στα παιδιά του δημοτικού

Απαιτούμε περισσότερα και ουσιαστικότερα από την Πολιτεία για την Παιδεία:

  • Επισκευή σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις/ενέργειες για το Ολοήμερο (σε πλήρη λειτουργία), τη Σίτιση, τα Κυλικεία, τον προαυλισμό-διαλείμματα, τα Εργαστήρια Υπολογιστών κ.λπ
  • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που απασχολείται στις σχολικές μονάδες. Υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν υπηρεσία από εδώ και πέρα, από το κλιμάκιο του εοδυ που υπάρχει στην Ικαρία.
  • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που απασχολείται στις σχολικές μονάδες. Υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν υπηρεσία από εδώ και πέρα, από το κλιμάκιο του εοδυ που υπάρχει στην Ικαρία.
  • Αναβάθμιση και στελέχωση όλων των υγειονομικών μονάδων του νησιού για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού

Καλούμε όλους του Συλλόγους Γονέων του Δήμου μας να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων.

ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Σχολιάστε Ελεύθερα