21 Μαρτίου: Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων  – Candia Doc

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε βίντεο για την σημερινή ημέρα

Η ανακοίνωση

Η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ενώνει κάθε χρόνο κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία. Η 21η Μαρτίου δεν είναι απλά μία επέτειος, είναι μία αφορμή για αναστοχασμό και δράση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, που δυστυχώς δυναμώνουν στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Την ώρα που τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται, που ο ξενοφοβικός λόγος καθορίζει την πολιτική ατζέντα και οι πρόσφυγες και μετανάστες είτε στοιβάζονται σε κλειστά κέντρα κράτησης είτε χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, η 21η Μαρτίου δεν είναι απλά μια επέτειος. Σε έναν κόσμο όπου οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις γίνονται ο κανόνας, όπου το κάθε τι διαφορετικό διώκεται ως επικίνδυνο, η 21η Μαρτίου είναι το καμπανάκι του κινδύνου που χτυπά και μας καλεί να αναλάβουμε δράση.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε ενωτικά καλέσματα για κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στο ρατσισμό. Φέτος, οι έκτακτες συνθήκες μας υποχρεώνουν να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας και να μείνουμε σπίτι, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Από το σπίτι μας λοιπόν διαβάζουμε το εμβληματικό αντιπολεμικό και ανθρωπιστικό ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος”. Η 21η Μαρτίου είναι εξάλλου και η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία, ενάντια σε κάθε είδους διάκριση Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές.

Ενώνουμε τις φωνές μας μέχρι αυτή η παγκόσμια ημέρα να χάσει το νόημά της. Και τα ποιήματα του μέλλοντος να γράφονται για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη συνύπαρξη όλων των λαών του κόσμου.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την υφήλιο σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού, που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό το γεγονός επιβάλλει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, αλλά και την απομόνωση εκείνων των φωνών που, με αφορμή και την πανδημία, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο.

Αυτές οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, με κουτσουρεμένα ή ανύπαρκτα δικαιώματα. Επιβάλλουν τη στήριξη των Ελλήνων μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.

Τα μέτρα, που με καθυστέρηση εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα hot spots των νησιών, είναι ανεπαρκή και υπονομεύονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πολιτικής εγκλωβισμού που από κοινού έχουν προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια.

Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον οργανωμένο απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας και υγιεινής, αλλά αντίθετα αξιοποιεί την κατάσταση, για να επιταχύνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες τόσο απέναντι στους χιλιάδες κατατρεγμένους όσο και στους κατοίκους των νησιών.

Το ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης του προβλήματος. Πρόκειται για στόχους πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα, για προτάσεις συσπείρωσης του λαού, που απαντούν στις προθέσεις τόσο της άρχουσας τάξης της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί γεωπολιτικά τους ξεριζωμένους, όσο και της ΕΕ και της άρχουσας τάξης της Ελλάδας να εφαρμόσουν ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα εγκλωβισμού και καταστολής.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ο λαός μας πρέπει να αντισταθούν, να απομονώσουν αποφασιστικά τις φασιστικές και ακροδεξιές συμμορίες στα σύνορα και την ενδοχώρα, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές προτάσεις και αντιλήψεις, όπως η δημιουργία στρατοπέδων σε ξερονήσια.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του λαού μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, στους μετανάστες εργάτες θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και κρατικής αυθαιρεσίας. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σχολιάστε Ελεύθερα