Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Ικαρία για το Πολυτεχνείο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Νοέμβρη, εκδήλωση στον Άγιο Πολύκαρπο Ραχών, για τον εορτασμό των 46 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, από το Τ.Ο. της ΚΝΕ στην Ικαρία. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από τον  Ξένο Κόχυλα, στέλεχος του Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ που μεταξύ άλλων τόνισε:

 «…Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου … Μέσα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας καλλιεργούνταν συστηματικά η αντίληψη ότι η δικτατορία είναι παντοδύναμη και θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Αυτή ήταν η κατάσταση τα πρώτα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η δικτατορία δεν άντεξε και έπειτα από 7 χρόνια κατέρρευσε. Καθοριστικός παράγοντας για αυτή την εξέλιξη ήταν η αντίσταση των Κομμουνιστών από την πρώτη στιγμή … Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 68’ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το 68’ ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του ,ίδρυσε την ΚΝΕ ,έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Μπήκε μπροστά για την οργάνωση των  φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζόμενων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη  της αντιδικτατορικής πάλης και την κορύφωση της το 1973 με τις  καταλήψεις στη νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη … Σε αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ… Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο οι λαοί σε κάθε χώρα με μπροστάρη την εργατική τάξη και το Κόμμα της θα τον μετατρέψουν σε ταξικό πόλεμο ενάντια στις αστικές τάξεις.

kne 17 november 1973.jpg

Δεν θα χύσουν το αίμα τους για τα κέρδη των μονοπωλίων αλλά θα παλέψουν για μια δίκαιη κοινωνία όπου ο σημερινός εκμεταλλευόμενος θα είναι αφέντης του πλούτου που παράγει , τον σοσιαλισμό… » Στη συνέχεια διαβάστηκε χρονικό με τα γεγονότα που συνέβησαν πριν φτάσουμε στα χρόνια της χούντας και κατέληξαν στην ημέρα εξέγερσης του πολυτεχνείου. Ενδιάμεσα νεολαίοι παρέμβαιναν  με ποιήματα όπως :

Τα Κάγκελα  της Κωστούλας Μητροπούλου

Αθήνα  του Λευτέρη Πούλιου

Το Αγόρι  και η Πόρτα του Γιάννη Ρίτσου

Μοιράστηκε στους παρεβρισκόμενους η ανακοίνωση του Κ.Σ. της ΚΝΕ της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και ακούστηκαν και τραγούδια από νεανικό μουσικό σχήμα του νησιού όπως «Ο στρατιώτης», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Μικρόκοσμος» και η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Επέσατε Θύματα».

Σχολιάστε Ελεύθερα