Δημ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ: Η κατάσταση στη Μόρια και τη Σάμο είναι ντροπή για την Ευρώπη

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε το λόγο σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά, και ιδίως η περίπτωση της Μόριας».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και προς το Συμβούλιο που εκπροσώπησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Η κατάσταση στη Μόρια και στη Σάμο, είναι ντροπή για την Ευρώπη. Και ο μεγάλος ένοχος γι’ αυτή την κατάσταση είναι το Συμβούλιο, κα Τουπουράινεν.

Είναι οι κυβερνήσεις, οι οποίες άφησαν την πατρίδα μου, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αβοήθητες, με ελλιπή αλληλεγγύη.

Αποφασίσατε στο Συμβούλιο, μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, την υλοποιήσατε μόνο κατά το 20% και μετά την εγκαταλείψατε.

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει -και το Ευρωκοινοβούλιο έχει βελτιώσει, μια μεταρρύθμιση των πολιτικών ασύλου, με επτά φακέλους, και την έχετε και την κοσκινίζετε επί χρόνια, επειδή δεν θέλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Έτσι, ακούτε εδώ μέσα κραυγές νεοναζιστών και φασιστών που αποκαλούν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα ”εισβολείς”. Αν θέλετε να αποφύγουμε την ντροπή, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας!»

Σχολιάστε Ελεύθερα