Άνοιγμα της ΛΑΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πέρα από τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που έλαβε η ΛΑ.Ε. στις ευρωεκλογές, μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, η πορεία της προς τις εθνικές εκλογές.

Με κάποια από τα μέλη της να έχουν κατά μόνας συνταχθεί με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με άλλα να προτείνουν να μην κατέβουν καθόλου στις εθνικές εκλογές ως κόμμα και με τον ίδιο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναλαμβάνει από τη μία πλήρως την ευθύνη αλλά να μην παραιτείται αμέσως, να μην πηγαίνει καν στην Π.Γ. του κόμματος που έγινε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τελικά να δηλώνει παραίτηση -ύστερα από πιέσεις- στο πανελλαδικό του Αριστερού Ρεύματος και όχι σε συνεδρίαση της ΛΑ.Ε., όλα αυτά μόνο ένα αισιόδοξο ή σταθερό πλαίσιο δράσης και συνέχειας δεν συνθέτουν για το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προχθές Κυριακή συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε., με κύρια θέματα συζήτησης τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος και την τακτική που θα ακολουθήσουν εν όψει των εθνικών εκλογών.

Οσον αφορά το πρώτο, κατέληξαν πως «υπάρχει μια συνολική συντηρητική μετατόπιση του εκλογικού σώματος» και πως «το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το πώς θα μπορέσει την επόμενη μέρα των εκλογών να υπάρχει Αριστερά που να μπορεί να παρεμβαίνει και να οργανώνει κινηματικές αντιστάσεις».

Τα αίτια της ήττας

Απαντώντας για το ποια ήταν τα αίτια της μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές, θεωρούν πως «εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες, υπάρχουν διαβαθμισμένες ευθύνες σε όλα τα όργανα της ηγεσίας του κόμματος» (για τις ευθύνες αυτές, η συζήτηση ξεκίνησε προχθές στο Π.Σ. της ΛΑ.Ε. και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης – ενδεικτικό είναι πως σε όλη την ανακοίνωση του Π.Σ. δεν αναφέρθηκε πουθενά ο Π. Λαφαζάνης, ούτε καν ως όνομα).

Ωστόσο, ίσως το σημαντικότερο όλων όσα ειπώθηκαν ήταν η αποσαφήνιση του δημόσιου πολιτικού στίγματος της ΛΑ.Ε., το οποίο δεν ήταν πλήρως σαφές, καθώς είχε γίνει ένα άνοιγμα προς εθνικοπατριωτικές δυνάμεις και προτάγματα κυρίως μέσω του ίδιου του κ. Λαφαζάνη, των συνεντεύξεων που έδινε και στα συγκεκριμένα μέσα που τις έδινε.

Πλέον, το Π.Σ. αποφάσισε πως «η ΛΑ.Ε. θα συνεχίσει με κέντρο μια ριζοσπαστική αριστερή φυσιογνωμία και την εκφορά ενός ριζοσπαστικού αριστερού, αντιιμπεριαλιστικού λόγου, χωρίς αντιφάσεις» -γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναφορά της πρότασης για εκλογική συνεργασία κατά προτεραιότητα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Σε κάθε περίπτωση η ΛΑ.Ε. θα κατέβει σ’ αυτές τις εκλογές με ή χωρίς συνεργασίες και καλεί τα μέλη και τα στελέχη να βγουν μπροστά και να δώσουμε όλοι μαζί την εκλογική μάχη», κατέληξαν.

ΕΦΣΥΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα