Η Ξένη Δημητρίου αποδόμησε θεσμικά το αφήγημα Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη Novartis

Αποδόμησε πλήρως τις καταγγελίες Αγγελή – Ράικου, υποστήριξε τον θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων και προειδοποίησε τους πολιτικούς που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Novartis ότι «για τα πολιτικά πρόσωπα δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση. Μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο», η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής αποδομήθηκε το αφήγημα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σκευωρία στο σκάνδαλο της Novartis. Αλλά έγινε θεσμικά, ήρεμα και από πρόσωπο αναμφισβήτητου κύρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν, μετά την πρώτη κατάθεση της Ξ. Δημητρίου: «σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη». Και δόθηκε «η χαριστική βολή στο αφήγημα της Ν.Δ.», πρόσθεταν. Σημειώνεται ότι η κατάθεση της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Ράικου κατά Τουλουπάκη όταν βρέθηκαν τα εμβάσματα

Η Ξ. Δημητρίου απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί Ι. Αγγελή και Ελ. Ράικου κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν είχαν ακουστεί όταν γίνονταν οι έρευνες της Δικαιοσύνης, αλλά προέκυψαν μετά από δύο χρόνια… «Καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες» εκτιμούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελ. Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό και κατήγγειλε παρεμβάσεις μετά από ένα χρόνο. Τότε δηλαδή που πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό σύζυγό της και στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από τη Novartis… «Στις 22 Μαρτίου 2017 ήρθε για τελευταία φορά στο γραφείο μου η Ελ. Ράικου. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Στο μεταξύ, ήδη ένα μήνα πριν, είχαμε τα δημοσιεύματα για πολιτικούς. Όλα αυτά ήταν σε γνώση της Ελ. Ράικου, η οποία, όπως μου έλεγε, ήταν αποφασισμένη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση Novartis προς κάθε κατεύθυνση», φέρεται να είπε η Ξ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου. Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της, δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρι εκείνη την συνάντησή μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της Ελ. Ράικου σχετικά με όσα ανέγραφε στην αναφορά της στις 24.3.2017».

Τα γεγονότα, σύμφωνα με την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου, έχουν ως εξής: Η Ελ. Τουλουπάκη ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών γιατρών και βρέθηκαν τα εμβάσματα της Novartis προς την Eλ. Ράικου και τον κ. Καρνέζη, τον σύζυγό της. «Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πώς, η Ελ. Ράικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για την έρευνα, οπότε άρχισε αντεπίθεση κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Η Ξ. Δημητρίου επέκρινε την Ελ. Ράικου επειδή δεν έψαξε την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Novartis στο “Χίλτον”, την Πρωτοχρονιά του 2017, όπου τα γκαρσόνια τον άκουσαν να φωνάζει «δεν θα πεθάνω για χάρη σας».

Να δώσει εξηγήσεις ο Ι. Αγγελής

Όσο για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει στην Επιτροπή γιατί «ξέχασε» να καταθέσει τις τέσσερις αναφορές του μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI. Η Ξ. Δημητρίου φέρεται να μίλησε για την «ανεπίσημη ενημέρωση που μου είχε κάνει στις 15.12.2018, μετά το ταξίδι στη Βιέννη». «Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές, θα δει ότι ο Ι. Αγγελής προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο Ι. Αγγελής στις αναφορές του. Ούτε παράτυπες ούτε παράνομες ήταν. Οι συναντήσεις και τα Skype έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παράτυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις. Γιατί αυτό να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς όταν εφαρμόζεται μεταξύ αστυνομιών;» φέρεται να υπογράμμισε η Ξ. Δημητρίου.

Επτά νεκροί στην υπόθεση Noor1

Ακόμη η πρ. ανώτατη εισαγγελέας τόνισε ότι «οι προστατευόμενοι δεν είναι κουκουλοφόροι», αλλά «διακινδυνεύουν τη ζωή τους». Σχολίασε μάλιστα ότι «επτά νεκρούς είχαμε στην υπόθεση Noor1. Δεν παίζεις με την ζωή των μαρτύρων» είπε και εξέφρασε την απορία της πώς «ο Ι. Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων». «Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει τη διαφθορά» φέρεται να είπε.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα