Αλ. Τσίπρας: Θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού μόνο για να τους τραγουδάνε έξω από το Μαξίμου

«H τέχνη δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας, είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε όρθιοι, να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση αδιαφορίας που επιδεικνύει απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, με αφορμή την Ημέρα Δράσης #save_art από τον «105,5 Στο Κόκκινο» και την «Αυγή» για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό. «Θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η τέχνη «δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας, η τέχνη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε όρθιοι, να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε. Ο Σταύρος Ξαρχάκος τα είπε όλα. Η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα να πει προεκλογικά για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του και για αυτό το λόγο δεν εφαρμόζει τίποτα μετεκλογικά και όταν ήρθε η κρίση τα έθαψε όλα κάτω από ένα χαλάκι».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παγιδεύοντάς τους και αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να παίρνουν λίγη αίγλη από αυτούς. Δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετώντας την άποψη του Σταύρου Ξαρχάκου ανέφερε ότι «ένας υπουργός πρέπει να έχει άποψη και όραμα, όχι μόνο να γνωρίζει τι σημαίνει ανασκαφή. Δεν είναι ανασκαφές ο πολιτισμός – δεν το λέω υποτιμητικά. Αλλά άλλο ο γενικός γραμματέας κι άλλο υπουργός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι «άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου, των εικαστικών, δεν είναι μόνο αυτοί που είναι μπροστά από τη σκήνη, είναι πολλές χιλιάδες και πίσω από τη σκηνή. Όλοι αυτοί έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα την τρέχουσα περίοδο, μία περίοδο που καλύπτει τα εισοδήματά τους καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι συναυλίες».

Μάλιστα, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, πολλοί εξ’αυτών δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν τα 533 ευρώ. «Ο χώρος του πολιτισμού έχει μια ιδιαιτερότητα, ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που εργάζονται είναι εποχικοί και πολλοί από αυτούς είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου άρα δεν είχαν ενεργή σύμβαση πριν το Μάρτιο για να μπορέσει να επιδοτηθεί» εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα των καλλιτεχνών για θέσπιση ταμείου ανεργίας με οριζόντια καθολικά κριτήρια για ένα εξάμηνο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια σκέψη που μπορεί να περπατήσει. Υπογράμμισε πως το κρίσιμο είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθεματικού που υπάρχει στα δημόσια ταμεία, θα δοθεί για να στηρίξει κοινωνικές ανάγκες και αν αποφασιστεί ότι αυτό θα συμβεί, τότε θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που θα είναι πιο αποτελεσματικοί. Σημείωσε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιδότηση της ανεργίας, αλλά της εργασίας, γι’ αυτό και διαφώνησε με την εκ περιτροπής εργασία, της μισής δουλειάς και μισού μισθού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού «έχει ανακοινώσει μονάχα ένα πενιχρό – για τις πραγματικές ανάγκες – ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ ως πρόθεση χρηματοδότηση το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για να αναπληρώσει τα χρήματα που περιέκοψε από τον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με αυτά του 2019. Εμείς είχαμε προϋπολογίσει 349 εκατ. και η κυβέρνηση 335 εκατ. ευρώ. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πραγματική κρίση που πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί».

«Εμείς προτείναμε», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «να υπάρξει μία πολύ γενναία επιδοματική πολιτική για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να σταθούν στα πόδια τους αλλά επιπλέον των επιδοματικών πολιτικών θα έπρεπε να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενεργητικές».

«Ναι μεν θα αντιμετωπίσουμε ένα παράξενο, πρωτόγνωρο καλοκαίρι όπου θα πρέπει να τηρούμε αποστάσεις με τις επαφές μας και δε θα μπορέσουν να γίνουν μεγάλες συναυλίες, μπορεί όμως ο πολιτισμός να επιβιώσει και με νέους τρόπους. Όχι με μαζικές συναυλίες, αλλά με πολλές, μικρές παραστάσεις. Δεκάδες παραστάσεις στην πόλη, στην περιφέρεια όπου δεν είναι ανάγκη οι άνθρωποι να συνωστίζονται» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες αρκεί να υπάρχει η βούληση της χρηματοδότησης, της στήριξης από πλευράς της πολιτείας. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ειδικό κοινωνικό πρόγραμμα πολιτισμού για την αγορά βιβλίων, για τη στήριξη του κινηματογράφου. Ένα πρόγραμμα για τις δημοτικές βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι ιδέες – εναλλακτικές και μη – απαιτούν την πολιτική βούληση και την κατανόηση από πλευράς της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι το πολιτιστικό προϊόν «δεν είναι είδος πολυτελείας που θα το στερηθούν για λίγο, είναι είδος κοινωνικής ανάγκης. Έχει ανάγκη ο μέσος πολίτης την στήριξη, την ηθική, την πνευματική από την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» προέβλεπε στήριξη για τον κόσμο της εργασίας και των επιχειρήσεων, και για όσους είχαν, αλλά και για όσους δεν είχαν ενεργές συμβάσεις. «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάθισε να συζητήσει αυτές τις προτάσεις, αλλά στην πραγματικότητα της υποτίμησε, τις σνόμπαρε», είπε και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στη Βουλή περιπαικτικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει εμπροσθοβαρώς την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που και το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει, αλλά και δεν βρίσκεται σε ισχύ πλέον το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα