Πυρά Μαδούρο κατά ΗΠΑ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά της, ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Πρέπει να ζητήσουμε να σταματήσουν όλα τα μονομερή, αναγκαστικά μέτρα, όλες οι κυρώσεις και να επιτραπεί στον λαό μας να ασκήσει τα δικαιώματά του», τόνισε ο ίδιος καταγγέλλοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του παραβιάζουν την Χάρτα του ΟΗΕ και έχουν στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.

«Εν μέσω πανδημίας κανείς δεν κατανοεί (…) για ποιο λόγο υπάρχει αναζωπύρωση των νομικών διώξεων, του εμπάργκο κατά ευγενικών χωρών όπως η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία και άλλες αδελφές χώρες», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ «αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πολυπολικός και πολυκεντρικός μας κόσμος». «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με τη δύναμη της Ιστορίας μας, του πνεύματός μας, του λόγου και του διεθνούς δικαίου», είπε μπροστά από ένα πορτρέτο του ήρωα της ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής Σίμον Μπολιβάρ.

Τα πυρά του Μαδούρο κατά της Ουάσιγκτον έρχονται μετά την επιβολή κέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ τη Δευτέρα, για την συνεργασία της χώρας στον αμυντικό τομέα με το Ιράν, μία χώρα σύμμαχο της κυβέρνησής του.

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Βενεζουελάνο πρόεδρο, λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Νότια Αμερική την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, δήλωσε χθες σε μήνυμα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι «έχει έρθει η ώρα να ληφθούν προσήκουσες και αποφασιστικές ενέργειες» εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο. Και κάλεσε τους «τους εκπροσώπους των κρατών μελών (…) να εξετάσουν μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, αφού έχει εξαντληθεί η διπλωματική οδός».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα