Covid-19: Καμπανάκι για επτά χώρες της Ε.Ε.

Τα δόντια της σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να δείχνει η πανδημία, με τον τελευταίο απογισμό του Reuters να καταγράφει επίσημα πάνω από 975.065 νεκρούς και 31,88 εκατ. κρούσματα σε 210 χώρες με τις ΗΠΑ να παραμένουν μπροστά τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και μολύνσεων, με τους αριθμούς να ξεπερνούν τις 200.878 και 6.917.263, αντίστοιχα.

Covid-19: Καμπανάκι για επτά χώρες της Ε.Ε.

Στη Γηραιά Ήπειρο η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επτά χώρες της Ε.Ε. που παρουσιάζουν μια εξέλιξη, η οποία προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», αλλά και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Μάλτα παρουσιάζουν «μια πιο αυξημένη αναλογία σοβαρών κρουσμάτων ή νοσηλείας» μαζί με αύξηση της θνησιμότητας που έχει «ήδη παρατηρηθεί» ή «μπορεί να παρατηρηθεί σύντομα».

Στο μεταξύ στη Βρετανία από σήμερα ξεκίνησε η εφαρμοφή επιπλέον αυστηρών μέτρων, καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να καταγράφει 50.000 κρούσματα την ημέρα από τον Οκτώβριο και 200 θανάτους από τον Νοέμβριο.

Η χώρα κατέγραψε μόλις χθες 6.178 νέες μολύνσεις, ενώ σήμερα η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας εκτίμησε πως προσβάλονται σχεσόν 10.000 άτομα την ημέρα. «(Την περίοδο αιχμής) υπολογίζουμε μέσα από έρευνες ότι με τον ιό μολύνονταν καθημερινά πάνω από 100.000 άνθρωποι, αλλά ιχνηλατήσαμε μόνο περί τους 6.000 και βρέθηκαν θετικοί. Τώρα υπολογίζουμε ότι μολύνονται λιγότεροι από 10.000 ημερησίως. Αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικά υψηλός αλλά πολύ χαμηλότερος σε σχέση με την περίοδο αιχμής», είπε Χάνκοκ.

Μιλώντας στο BBC δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι φοιτητές να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους την περίοδο των Χριστουγέννων για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, αν σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων στις πανεπιστημιουπόλεις. «Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο ακόμη…δεν αποκλείω τίποτα. Δεν αποκλείουμε τίποτα».

Στη Γαλλία χθες επιβεβαιώθηκαν πάνω 13.000 κρούσματα, για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε 481.141. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την ασθένεια έφτασε τους 31.459, έπειτα τους 43 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν.

Στην Ιταλία το προηγούμενο 24ωρο 14 νεκροί και 1392 κρούσματα επί 103.696 τεστ, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας στη χώρα που θρηνεί τουλάχιστον 35.758 θύματα.

Ο υπουργός υγείας της γείτονος, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η πραγματοποίηση τεστ είναι το κύριο, στρατηγικό όπλο για να αντιμετωπισθούν οι ερχόμενοι μήνες». Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ιταλία κατάφερε να παράγει τριάντα εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα και δεν εξαρτάται, πλέον, από την παγκόσμια αγορά».

Και στη Γερμανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.143 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 278.070, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 19 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 9.428 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρεκόρ σε Σλοβακία και Πολωνία, ανησυχεί η Φιλανδία

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σλοβακία, η οποία έχει έναν από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη, κατέγραψε σήμερα για δεύτερη συνεχή μέρα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων με 360 θετικά τεστ κατά την χθεσινή ημέρα.

Από τον Μάρτιο η χώρα έχει καταγράψει 41 θανάτους, 7.629 κρούσματα από τα οποία τα 3.978 είναι ιαθέντες και βρίσκεται πλέον ενώπιον μιας έξαρσης κρουσμάτων αυτόν τον μήνα παρότι με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ρυθμό σε σχέση με άλλα κράτη.

Και γειτονική Πολωνία μέτρησε σήμερα 1.136 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον λογαριασμό του υπουργείο Υγείας στο Twitter, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 82.809 κρούσματα, περιλαμβανομένων 2.369 θανάτων.

Στη Φιλανδία το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία εξαπλώνεται ξανά με ταχύτερους ρυθμούς στη χώρα έπειτα από μήνες σχετικής ύφεσης.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε διάρκεια 14 ημερών και ανά 100.000 κατοίκους παραμένει από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και η αναλογία βρίσκεται στο 15,5, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών. Πάντως οι φινλανδικές αρχές χαρακτήρισαν ανησυχητικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέχρι την Κυριακή διπλασιάστηκε και έφτασε τα 798 από 387 που ήταν δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Τέλος, στη Ρωσία ανακοινώθηκαν σήμερα 6.595 νέα κρούσματα, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τις 12 Ιουλίου. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 149 άνθρωποι κατέληξαν από την covid-19 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 19.948. Τα νέα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 1.128.836, τον τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως

Σχολιάστε Ελεύθερα