Σουηδία:Έκλεισε η υπόθεση της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε μετά από 34 χρόνια

Τον Στιγκ ΄Ενγκστρομ, γραφίστα, «έδειξε» ως τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986, ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, σε σημερινή ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι κλείνει την υπόθεση που στοίχειωσε τη Σουηδία επί δεκαετίες.

Ο Ούλοφ Πάλμε

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ Ένγκστρομ», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».

Ο Πέτερσον ανέλαβε το 2017 την υπόθεση για τη δολοφονία του Πάλμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φλεβάρη του 1986 καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγό του και τον γιο τους. Η δολοφονία του σημειώθηκε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Σουηδίας και περισσότεροι από 12 αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν ψηλό άνδρα που πυροβόλησε και διέφυγε. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανακριθεί σχετικά με τη δολοφονία.

Η αποτυχία να εξιχνιασθεί η υπόθεση, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της χώρας, προκαλούσε επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα, η οποία υπερηφανεύεται για την δεκτικότητα και την ανοχή της.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 έως το 1976 και από το 1982 έως το 1986. Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής.

Ένας άνδρας πήγε όντως στη φυλακή. Ο Κρίστερ Πέτερσον (απλή συνωνυμία με τον εισαγγελέα) είχε αναγνωριστεί ανάμεσα σε άλλους υπόπτους από την σύζυγο του Ούλοφ Πάλμε, Λίζμπετ και είχε καταδικαστεί σε ισόβια το 1989. Όμως μετά την έφεση που άσκησε αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος καθώς δεν είχε αποδειχτεί κάποιο κίνητρο και δεν είχε βρεθεί το όπλο που χρησιμοποιήθηκε. Ο Πέτερσον πέθανε το 2004.

Ο Ένγκστρομ, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος της Skandia» από την επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν την εποχή εκείνη, αυτοκτόνησε το 2000.

Ο Στιγκ ΄Ενγκστρομ σε συνέντευξή του μετά την δολοφονία (Πηγή: Associated Press)

Το βράδυ της δολοφονίας είχε φύγει αργά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας -κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Ήταν ένας από τους περίπου 20 αυτόπτες μάρτυρες, όπως είχε προκύψει την εποχή εκείνη. Ο Ένγκστρομ έδωσε σειρά αντικρουόμενων καταθέσεων, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τον Πάλμε. Η αστυνομία απέρριψε τις μαρτυρίες του καθώς θεώρησε ότι επιχειρούσε να κερδίσει δημοσιότητα. Ως ύποπτος χαρακτηρίστηκε από τον δημοσιογράφο Τόμας Πέτερσον και η αστυνομία ξεκίνησε να τον ερευνά 18 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η πρώην σύζυγός του είχε δηλώσει το 2018 στην εφημερίδα «Expressen» ότι είχε ανακριθεί από αστυνομικούς το 2017. Τότε είχε πει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να είναι ένοχος. «Παραήταν δειλός. Ούτε μύγα δεν μπορούσε να πειράξει», είχε δηλώσει.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα