Με τον βουλευτή της γερμανικής Αριστεράς, Γκ. Γκίζι ο Μπουρνούς

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο καμένο ΚΥΤ Μόριας

Στη Λέσβο βρέθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) και Βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι και συναντήθηκε με τον βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία την περίοδο 2016-2019, όταν ο κ. Γκίζι διατέλεσε Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επισκέφθηκε το καμένο ΚΥΤ της Μόριας και το νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, δηλώνοντας τη στήριξή του στο αίτημα των Λέσβιων πολιτών για άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καλώντας μάλιστα τη γερμανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γιάννης Μπουρνούς ενημέρωσε τον Γκρέγκορ Γκίζι για την εξελισσόμενη προσφυγική και υγειονομική κρίση στο νησί μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας, στηλιτεύοντας «την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μόνιμης κλειστής υπερδομής για 12.000 ανθρώπους στη Λέσβο, καθώς και την ανυπαρξία αιτήματος από πλευράς του κ. Μητσοτάκη προς την ευρωπαϊκή ηγεσία για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ». Ευχαρίστησε, τέλος, τον Γκρέγκορ Γκίζι για τη διαρκή υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό, τόσο για το προσφυγικό ζήτημα, όσο και για την ελληνοτουρκική διένεξη.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι δεσμεύτηκε, επιστρέφοντας στη Γερμανία, να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής Βουλής, της οποίας προεδρεύει, και να ζητήσει από τους Βουλευτές όλων των γερμανικών κομμάτων να στηρίξουν το αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων από τη Λέσβο.

Μετά τη Λέσβο, ο Γκρέγκορ Γκίζι βρέθηκε, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Καστελόριζο, σε μια συμβολική επίσκεψη υποστήριξης της Ελλάδας έναντι των επιθετικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο νησί

Σχολιάστε Ελεύθερα