Για την αριστερά στην εποχή του Κορωνοϊού

Έχει πολύ ενδιαφέρον πως η αριστερά (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κ.τ.λ.) στην Ελλάδα την εποχή του κορωνοϊού καταφέρνει να είναι μαχητική και αποτελεσματική δεδομένου των δύσκολων συνθηκών ανάπτυξης του κινήματος

Ριζοσπαστική Αριστερά ή Κεντροαριστερά; | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Είναι η εποχή της νέας παγκοσμιοποίησης και του μεγάλου προβλήματος της μεταδοτικότητας του ιού και τα κόμματα όσο και οι πολίτες έχουν επηρρεαστεί, τόσο στον τρόπο λειτουργίας τους όσο και στον τρόπο μετάδοσης των θέσεων. Ευτυχώς λοιπόν, και αυτό είναι το παρεμβατικό στοιχείο του άρθρου, που οι ηγεσίες είδαν την ανάγκη επικοινωνίας με το κοινό, με σοβαρότητα. Εμείς εδώ στις αριστερές δράσεις υποστηρίζουμε την ηλεκτρονική μορφή της είδησης από το ξεκίνημά μας το 2008, όμως δεν είναι το ίδιο σε ότι αφορά το κίνημα.

Ναι μεν τα κινήματα από την αρχή τους είχαν τις απαραίτητες τεχνολογίες υπέρ τους, με ιστοσελίδες και εξάπλωση των θέσεων μέσω ίντερνετ αλλά δεν είχαν κάτι το πολύ βασικό, την άμεση επικοινωνία, την εκπομπή που θα δουν στελέχη και ανθρώπους των κομμάτων να δίνουν την δικιά τους οπτική. Η αριστερά μέχρι την εποχή του κορωνοϊού στηρίχθηκε στα συστημικά ΜΜΕ. Η σκέψη όλων των στελεχών της ήταν στο πόσο χρόνος θα μας δοθεί από τα ΜΜΕ της διαπλοκής για να προλάβουμε να πούμε έστω αυτό που πιστεύουμε και ας μην αντιπαρατεθούμε.

Η εποχή του κορωνοϊού όμως γέννησε νέες ανάγκες, πέρα από τις τηλεδιασκέψεις που χρησιμοποιούν πλέον τα κινη΄ματα και τα κόμματα για τον συντονισμό τους, χρησιμοποιούν και το είδος που ονομάζεται webtv. Παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά, μέσα σε αυτό είναι και ο i-syriza ή οι εκπομπές στο youtube που συζητούν μέλη και στελέχη των νεολαιών και των κομμάτων, ακόμη όμως και η αναμετάδοση όλων των event Μέσω internet, που θα πούμε δικαιολογημένα σε πολλές περιπτώσεις, δεν δείχνουν τα συστημικά ΜΜΕ. Όλα αυτά μαζί με τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και σταθμούς-902-κοκκινο-Αυγη-Ριζοσπάστης κ.τ.λ, συμβάλλουν στην νέα ηλεκτρονική εποχή που δεν είναι όσο επικίνδυνη την παρουσιάζαμε κάποτε.

Η αριστερά για χρόνια έμενε έξω από τα ηλεκτρονικά μέσα φοβούμενη τη διαρροή, μην τυχόν και μας παρακολουθούν οι συστημικοί καπιταλιστές, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και την εποχή της πανδημίας μπορούμε να μιλήσουμε για την καλύτερη άμυνα στις ορέξεις του συστήματος. Μακάρι να δούμε και άλλα πράγματα, όπως ένα κανάλι έστω και ηλεκτρονικό όπου θα βλέπουμε ανθρώπους της αριστεράς και μη προπαγανδιστές να μιλάνε, γιατί εδώ που τα λέμε βαρεθήκαμε να ακούμε τα τσοντοκάναλα της διαπλοκής και ειδικά κάποιους βοθρολόγους και ψεύτες που βγαίνουν ως παπαγαλάκια μιας επίπλαστης πραγματικότητας που δημιουργούν στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ολίγων.

Σχολιάστε Ελεύθερα