Κουρτς: Η κατανομή των αιτούντων άσυλο «δεν θα λειτουργήσει»

Την πάγια θέση του για φράχτες και σύνορα- φρούρια, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις συντηρητικές απόψεις του για τη διαχείριση του προσφυγικού, επανέλαβε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη «δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε Κουρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πιστεύουμε ότι η κατανομή στην Ευρώπη απέτυχε και ότι πολλά κράτη την απορρίπτουν», είπε, αναφερόμενος στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες  που έφθασαν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

«Δεν θα λειτουργήσει έτσι, αλλά προστατεύοντας καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα, πολεμώντας μαζί εναντίον των διακινητών και στέλνοντας βοήθεια επί τόπου», πρόσθεσε ο  Κουρτς.

Το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο, που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν επιδιώκει να δώσει βάρος στις επιστροφές μεταναστών, ενθαρρύνοντας τις χώρες καταγωγής να δέχονται πίσω τους πολίτες τους όταν τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο έχουν απορριφθεί και να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να υποδέχονται πρόσφυγες στο ποσοστό που τους αναλογεί .

Στο ζήτημα των επιστροφών, η Κομισιόν προτίθεται να ενθαρρύνει τις χώρες καταγωγής να δέχονται πίσω πολίτες τους όταν έχουν απορριφθεί αι αιτήσεις χορήγησης ασύλου χρησιμοποιώντας ένα μείγμα πολιτικής καρότου και μαστίγιου: προσφέροντας κίνητρα, ανάμεσά τους και επενδύσεις, και απειλώντας με περιορισμούς στο καθεστώς της βίζας.

Στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων, όλα τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί, με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτή η πρόταση απορρίπτεται από την Πολωνία την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και άλλες χώρες.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα