Αιματηρό επεισόδιο στα Ιμαλάια

Τρεις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια «βίαιη αντιπαράθεση» με Κινέζους στρατιώτες στα αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών στα Ιμαλάια, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας. Το επεισόδιο είναι το πρώτο με νεκρούς στη μεθόριο αυτή τα τελευτία 45 χρόνια, ενώ μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες, που συχνά δεν φέρουν όπλα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους αιματηρές καταστάσεις, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους, έχουν γίνει συλλήψεις και από τις δυο πλευρές και έχουν αναπτύξει ενισχύσεις και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία αποκλιμάκωσης στην Κοιλάδα Galwan, έγινε βίαιη αντιπαράθεση χθες βράδι με θύματα και από τις δυο πλευρές», ανακοίνωσε ο Ινδικός στρατός, σημειώνοντας από από τη δική του την πλευρά σκοτώθηκαν δυο στρατιώτες και ένας αξιωματικός. «Ανώτεροι αξιωματικοί και από τις δυο πλευρές προσπαθούν τώρα να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, το Πεκίνο δεν γνωρίζει να έγινε επεισόδιο στα σύνορα με την Ινδία. Τη δήλωση αυτή φαίνεται όμως να «διαψεύδει» στη συνέχεια ο διευθυντής της κινεζικής εφημερίδας Global Times ( που εκδίδεται από την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος People’s Daily). «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε και η κινεζική πλευρά υπέστη απώλειες στην Κοιλάδα Galwan», έγραψε ο Hu Xijin στο Twitter χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δυο χώρες πολέμησαν η μια την άλλη στην περιοχή αυτή το 1962.

Εφημερίδα των συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα