Για το βίντεο στο νοσοκομείο της Ιταλίας

Από τη Σύνταξη

Σε όλα τα ελληνικά μέσα κυκλοφόρησε ένα βίντεο με φρικιαστικές εικόνες από το νοσοκομείο στην Βόρεια Ιταλία, Μπέργκαμο, όπου φαίνεται η πραγματική κατάρρευση ενός συστήματος υγείας από μη συμμόρφωση στις οδηγίες των αρχών.

Βίντεο-οδοιπορικό της φρίκης του κορονοϊού σε νοσοκομείο του

Η Ιταλία βέβαια δεν γνώριζε, κάτι που επισημαίνεται και στο βίντεο, όλες οι χώρες όμως της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, πλέον γνωρίζουν και για αυτό όλοι μας πρέπει να υπακούμε όσο επίπονο και αν είναι ακόμα και για μένα που γράφω αυτό το κείμενο. Το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, δεν είναι η θεραπεία αλλά η κατάρρευση. Τι σημαίνει αυτό? Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται.

Φανταστείτε μια πόλη 10.000 ανθρώπων που έχει ένα νοσοκομείο 200 κλινών, που σημαίνει πως μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες για 200 ασθενείς ταυτόχρονα και ξαφνικά έρχονται ταυτόχρονα 3000 περιστατικά, που πρέπει να αξιολογηθεί η σοβαρότητά τους πρώτα και έπειτα να ακολουθηθεί η όποια θεραπευτική αγωγή, το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει όσο καλούς γιατρούς και να έχει να αποδόσει την καλύτερη θεραπευτική αγωγή στους ασθενείς του. Με τα μέτρα λοιπόν που πήραμε και θα πάρουμε ακριβώς αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σαν χώρα, ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει μπροστά βεβαίαως σε μια πανδημία. Δεν είναι πόσοι θα πεθάνουν και πόσοι θα ζήσουν είναι ο κίνδυνος να μην μπορεί το ίδιο το σύστημα υγείας να θεραπεύσει τους ασθενείς τους. Ναι έχουν πεθάνει περισσότεροι από την γρίπη ή από το τσιγάρο όπως ειπώθηκε από κάποιους ειδικούς αλλά η ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία ήταν διαφορετική για τη γρίπη και ο γιατρός είχε τη δυνατότητα να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή του. Εαν κρίνουμε από την κατάσταση στο Ιταλικό νοσοκομείο δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και για αυτό η Ιταλία έχει πολλούς νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες.

Δείτε το ρεπορτάζ του Sky news

Να πούμε ότι οι ασθενείς που βλέπετε στο σκληρό βίντεο δεν είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά σε χώρους υποδοχείς του νοσοκομείου, οι νεοαφιχθείς, που στοιβάζονται στους διαδρόμους, που έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ. Ένα σύστημα σε μια χώρα στην κυριολεξία κατέρρευσε και με τις ευλογίες των γιατρών του αποτυπώθηκε σε ένα κανάλι παγκόσμιας εμβέλειας για να επισημάνει τον κίνδυνο που έρχεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τα μέτρα έχουν την ιδιότητα να μας προφυλάξουν, να προφυλάξουμε τον περίγυρό μας και στο βαθμό που μπορούμε την κατάρρευση του συστήματος, που ευτυχώς μέχρι τώρα έχει αποφευχθεί. Περί του Κορωνοϊού δεν πρέπει να υπάρχει καμία πολιτική αντιπαράθεση, για να μην πω ότι καλύτερα ότι η επιστήμη πρέπει να επικρατήσει της όποιας πολιτικής ιδεολογία ή θέσης, σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί και μπράβο τόσο στους κυβερνώντες όσο και στους αντιπολιτευόμενους.

Για τα όποια κενά και παραλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί μόνο αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις, σε πείσμα κάποιων που ήθελαν να κατεδαφίσουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα υπάρχει πολύς χρόνος να γίνει κριτική μετά το τέλος της κρίσης που ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ σύντομα. Μέχρι τότε προσοχή σε όλες τις οδηγίες που προέρχονται από τις σοβαρές πηγές (π.χ. ΕΟΔΥ, υπουργείο υγείας κ.τ.λ) και όχι από τους τσαραλατάνους. Υπομονή μπόρα είναι θα περάσει.

Σχολιάστε Ελεύθερα