Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ

Έξι εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έσπασαν το φράγμα των 200.000 νεκρών που αποδόθηκαν στην Covid-19, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο κορωνοϊός βέβαια συνεχίζει την πορεία του στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα σπάσουν και άλλα φράγματα.

Διαμαρτυρία δασκάλων στη Νέα Υόρκη με ψεύτικα φέρετρα
Εικόνα από διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το θέμα των θανάτων από τον Ιό

Το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα (περίπου 18:30 ώρα Ελλάδας) η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης έδειχνε 200.005 θανάτους.

Αυτή η θνησιμότητα, που προέβλεπαν από τον Αύγουστο πολλά μοντέλα, κάνει τον SARS-CoV-2 την τρίτη βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ φέτος. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 6,9 εκατομμύρια. Τα νούμερα είναι τραγικά μιας και συζητάμε για περισσότερους νεκρούς από όσους χάθηκαν σε 5 πολέμους μαζί.

Όπως σημειώνει το CNN, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, υπερβαίνει κατά πολύ τους θανάτους που θρηνεί η Αμερική διαχρονικά από τη συμμετοχή της σε πέντε εμπόλεμες ζώνες. Συγκεκριμένα, το CNN παραθέτει τους νεκρούς στον Περσικό Κόλπο, στο πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ, αλλά και τις πιο πρόσφατες πολεμικές συρράξεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, οι οποίοι αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τους 100.000.

Φάουτσι: Να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά έναντι στον κορωνοϊό

«Η ιδέα των 200.000 θανάτων είναι πολύ απογοητευτική και υπό πολλές απόψεις, εκπληκτική» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος αφότου δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τους νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. «Έχουμε την ικανότητα – ακόμη και πριν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα γίνει σε εύλογο διάστημα – έχουμε τη δυνατότητα (να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό) εφαρμόζοντας όσα συζητάμε εδώ και τόσο καιρό, που θα απέτρεπαν τη διάδοση του ιού, αποτρέποντας έτσι και τη θνησιμότητα» είπε.

Ο Φάουτσι τόνισε πως δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, ωστόσο διαπίστωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη περίοδο και πρέπει να ενεργήσουμε αντίστοιχα. Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την ανησυχία του καθώς μπήκαμε στο φθινόπωρο, αλλά και τον προσεχή χειμώνα, για την διάδοση του κορωνοϊού σε κατά κύριο λόγο κλειστούς χώρους, με ελλιπή εξαερισμό.Σχολιάστε Ελεύθερα