Κορωνοϊός: 105 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σ.τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 2207 και ότι 69 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι.

tsiodras01-mesa

Δυστυχώς άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν την μάχη με την ζωή ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στο 105 από τις 26 Φλεβάρη, που ήρθε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Εχθές μετά την ενημέρωση μάθαμε για άλλον έναν συνάνθρωπό μας στο νοσοκομείο Αχέπα. Στη συνέχεια δύο άνδρες ηλικίας 87 και 85 ετών έχασαν την ζωή του σύμφωνα με την ενημέρωση.

Στο σύνολο των 2.207 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 569 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 921 σχετίζονται με προηγούμενα κρούσματα. Η μέση ηλικία των 69 ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (ο αριθμός είναι ο μικρότερος των τελευταίων εβδομάδων) είναι τα 68 έτη και γυναίκες είναι οι 13. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ πήραν 33 ασθενείς. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που κατέληξαν είναι τα 73 έτη, ενώ σχεδόν οι 9 στους 10 είτε είχαν υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο κ.Τσιόδρας ζήτησε να κάνουμε όλοι λίγο ακόμη υπομονή, καθώς όπως τόνισε τα μέτρα και η τήρησή τους αποδίδουν. Σημείωσε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στο διαφορετικό Πάσχα που ζούμε φέτος: «Όταν πριν 30 χρόνια πήγα σαν φοιτητής στο Άγιο Όρος, ένας μοναχός μου είπε πως η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάμε στο μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας.

Αποδεικνύεται πως όλη η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Εγώ σ’ αυτές τις περιστάσεις παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά. Που κι αυτά υπομένουν μαζί μας και ζουν με τις δικές μας εμπάθειες. Ένα από αυτά, ο Νίκος, έγραψε πως θα μας συγχωρέσει ακόμη κι αν πάνε στραβά τα πράγματα. Γι’ αυτά τα παιδιά που ξέρουν να συγχωρούν, μπορούν να μας δώσουν μια χρήσιμη συμβουλή».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας για την προέλευση του κορωνοϊού -ότι προέρχεται από εργαστήρια στην Ουχάν, όπως υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ- και πρόσθεσε ότι δεν τις συμμερίζεται αυτές τις θεωρίες ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσόεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, επανέλαβε ο κ.Τσιόδρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας. «θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε», είπε.

Ακολούθως ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης και άλλων θεραπευτικών σχημάτων. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει και δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει «ένα τεράστιο παγόβουνο»- κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αναφερόμενος στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρώτο που θα τηρηθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι οι κανόνες υγιεινής και η απόσταση. Η επιστροφή στην κανονιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι.

Σχολιάστε Ελεύθερα