Κορωνοϊός: 121 οι νεκροί στην Ελλάδα

Αν εξαιρέσουμε τη δομή στο Κρανίδι με τα 150 κρούσματα, έχουμε άλλα 6 νέα κρούσματα και 5 νέους θανάτους σε σχέση με τη προηγούμενη ενημέρωση (116 νεκροί).

tsiodras01-mesa

Με αυτά τα δεδομένα φτάσαμε τα 2401 κρούσματα και μετά τηον θάνατο του 86 χρονου στο ΑΧΕΠΑ, λίγη ώρα μετά τη χθεσινή ενημέρωση, είχαμε άλλους 4 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ενός 35 χρονου ξυλουργού στη Θεσσαλονίκη, που γεμίζει προβληματισμό τους ειδικούς, μιας και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη  αναφορά στον θάνατο του νεόυ, στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα. Οι άλλοι δυο συνάνθρωποί μας είναι μια γυναίκα 101 ετών που πέθανε στο Σωτηρία με πολλά υποκείμενα νοσήματα και ένας 75χρονος στον Ευαγγελισμό. Για τον τρίτο δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες.

59 άνθρωποι συνεχίζουν να δίνουν αγώνα στις εντατικές ενώ στατιστικά από τα 2401 κρούσματα, το 55,9% είναι άνδρες. Τα 572 (23,8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 (46,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχετικά με το περιστατικό στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την διασπορά και μετάδοση του νέου ιού. Αυτό που συνεχίζει να εκπλήσσει με αυτήν την νόσο είναι η σημαντική δυναμική της μετάδοσης, ιδιαίτερα σε κλειστούς πληθυσμούς όπως οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων αλλά και μέσα στον δικό μας χώρο, στην οικογένεια μας με σημαντική ενδο-οικογενειακή μετάδοση.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση και απομόνωση αυτών των περιπτώσεων τόσο μειώνεται η μετάδοση. Αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με την νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκων ηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Όπως είπε ο καθηγητής, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά.

Σχολιάστε Ελεύθερα