Κορωνοϊός:139 νεκροί στην Ελλάδα

Άλλος ένας συνάνθρωπός μας έχασε την ζωή του σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείο διαμέσω του επιστημονικού υπεύθυνου Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης έχουμε άλλα 10 νέα κρούσματα και έτσι συνολικά έχουμε 139 νεκρούς και 2576 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο καθηγητής απάντησε και στο γιατί άλλαξε γνώμη στη χρήση μάσκας, αλλά και στο λόγο που δίνει την έγκρισή του για το άνοιγμα των σχολείων.

tsiodras-koronoios-koronaios-arthro

Στην ενημέρωση πέρα από τους Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη ήταν και η υπουργός παιδείας. Οι διασωληνωμένοι είναι 41, ενώ 71 άνθρωποι βγήκαν από τις ΜΕΘ.Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Απαντήσεις για τις μάσκες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μετρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξληγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαιτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικο μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλαμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν απο τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

Για τα παιδιά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον βαθμό που «χτυπάει» τα παιδιά ο κορωνοϊός. Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω κα πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».

«Τα παιδια είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.

Σχολιάστε Ελεύθερα