Η επίσημη ενημέρωση για τον Κορωνοϊό

Ο καθηγητής Τσιόδρας επιβεβαίωσε τον αριθμό των 146 νεκρών ενώ ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα. 35 συνάνθρωποί μας δίνουν αγώνα στις ΜΕΘ. 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

tsiodras01-mesa

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, για ίχνη του ιού σε ασθενείς, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη». Όπως είπε, κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται έναν έως δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση των κυττάρων του αναπνευστικού από τον κορωνοϊό.

Στη Νότια Κορέα, η οποία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμή, αυτή της κυτταρικής καλλιέργειας για τον εντοπισμό ενεργού ιού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να επηρεάζει τον πυρήνα του κυττάρου. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με βάση τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. «Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε και σε μία αποκάλυψη, λέγοντας ότι σήμερα, 4 Μαΐου, που είναι και η πρώτη μέρα που εφαρμόζεται η άρση των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που είναι εύστοχα, όπως είπε, κατά 98,5%, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Σχολιάστε Ελεύθερα