Κορωνοϊός:147 νεκροί στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα φτάνοντας στο νούμερο των 2663 κρουσμάτων στην χώρα μας, ενώ άλλος ένας συνάνθρωπόςμας έχασε τη μάχη με τη ζωή. Έτσι έχουμε 2663 κρούσματα, 147 νεκρούς και 36 συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι.

tsiodras01-mesa

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση, το 55,5% από τους προβληθέντες είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων 603 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.326 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από το σύνολο των νοσούντων, 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, το μέσο όρο ηλικίας τους είναι τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 8 ή 22,2% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 40 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι 82 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ όπως τόνισε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα πάνω από 87.052 κλινικά δείγματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.757.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ενώ 259.496 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Επίσης, περισσότερα από 1.258.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει. Όσον αφορά την Ευρώπη, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.400.000 κρούσματα.

Όσον αφορά τη φιλολογία σχετικά με τον τρόπο καταγραφής θανάτων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο ιό, είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε». Όπως εξήγησε η χώρα μας έχει υιοθετήσει και ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικός και δεν μπορούμε να διακρίνουμε πόσο επέδρασε ο ιός στο θάνατο. Εάν είχαμε το ελεύθερο να πούμε το ποσοστό, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους αριθμούς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που επικρατούν για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού με το τσίμπημα από τα κουνούπια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι με βάση τα τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορονοϊός και κουνούπια, φαίνεται ότι τα κουνούπια δεν μεταφέρουν τον ιό.

Για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15%-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. «Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή”, τόνισε

Η μάσκα, επανέλαβε, είναι συμπληρωματικό μέσο, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι ένα θέμα «που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε».

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας στο σχολείο, απάντησε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.

Μεγάλη επιστημονική επιτυχία τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί.

Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, τόνισε αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Χαρδαλιάς: Τα τελευταία περιστατικά συναθροίσεων προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας

Η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων μας αφορά όλους, είναι μια κοινή προσπάθεια, επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε ότι η έκβαση αυτής της φάσης, δηλαδή της σταδιακής άρσης των μέτρων, κρίνεται στις λεπτομέρειες και από το πόσο σωστά όλοι και ο καθένας ξεχωριστά εφαρμόζουμε τις οδηγίες που έχουν δοθεί, αφού -όπως πρόσθεσε- είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα.

«Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, και πρόσθεσε ότι το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση προς όλους να παραμείνουμε υπεύθυνοι τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι στο χέρι μας να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των μέτρων και να αποφύγουμε πισωγυρίσματα.

Κλειστή η πλατεία της Αγίας Παρασκευής από 21:00 έως 06:00

Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός ως προς τα φαινόμενα συναθροίσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως και εχθές το βράδυ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας ότι εξακολουθούν να απαγορεύεται τόσο ο συγχρωτισμός όσο και τα take away ποτά.

Κάλεσε, μάλιστα, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμορφωθούν, λέγοντάς πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ τόνισε τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας καθώς και τους συναδέλφους τους στον κλάδο της εστίασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τέτοια περιστατικά δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ήδη βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς αποφασίστηκε η πλατεία να παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε ότι η ΕΛΑΣ προχώρησε εχθές το βράδυ σε ελέγχους σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και συγκεκριμένα σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες.

Σχολιάστε Ελεύθερα