Κορωνοϊός:163 νεκροί στην Ελλάδα

Άλλον έναν καταγεγραμμένο θάνατο και συνολικά 163 στη χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος, διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

tsiodras01-mesa

Όπως ενημέρωσε, εντοπίστηκαν άλλα 15 κρούσματα SARS-CoV-2, που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει στα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 616 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.466 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Εννέα (40,9%) είναι γυναίκες, ενώ τo 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ενενήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα οι 46 ήταν γυναίκες (28,2%). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

«Για πολύ καιρό η νόσος»

«Καταλαβαίνω τη λαχτάρα για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή» είπε ο υποπτέραρχος. Όπως τόνισε, «η νόσος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα βρίσκεται ακόμη μαζί μας για πολύ καιρό. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή την επιστροφή στην καθημερινότητα, για να μην έχουμε οπισθοχώρηση».

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή στους ηλικιωμένους κι όσους έχουν χρόνια προβλήματα Υγείας, λέγοντας πως όσοι ζουν σε γηροκομεία, δομές φιλοξενίας και κέντρα αποκατάστασης, είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, αφού η μετάδοση του ιού εκεί γίνεται τάχιστα. Γι’ αυτό και, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αποφεύγονται τα επισκεπτήρια, η ανταλλαγή μελών του προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η μεταφορά ασθενών από μια τέτοια δομή σε άλλη.

Ο υποπτέραρχος έκανε αναφορά και στο Διαδίκτυο, ως μέσο διάχυσης της πληροφορίας για τον κορωνοϊό. Επικαλούμενος μελέτη στο Οντάριο του Καναδά σχετικά με το youtube, υπογράμμισε πως οι ερευνητές μελέτησαν για την επιστημονική τους επάρκεια 70 από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το θέμα. Όπως προέκυψε, από αυτά το 27,5%, δηλαδή πάνω από το 1/3, περιείχαν αναληθείς κι αντιεπιστημονικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Τα κολυμβητήρια

Για τα κολυμβητήρια, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι, μαζί με το θέμα των γυμναστηρίων, έχει συζητηθεί από την επιτροπή κι έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες. Η πρώτη από αυτές αφορά στην τήρηση των αποστάσεων κατά τη διάρκεια της άθλησης σε πισίνες, η δεύτερη με το νερό και τη χλωρίωσή του. «Θα πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη συγκέντρωση χλωρίου στο νερό κι έχουν δοθεί οδηγίες» σημείωσε. Μια τρίτη σύσταση αφορά στην καθαριότητα και την απολύμανση για τις ξαπλώστρες γύρω από την πισίνα, ενώ η τέταρτη σύσταση αφορά στην καθαριότητα πριν τη χρήση της πισίνας, οπότε και θα πρέπει να γίνεται μπάνιο με σαπούνι και όχι απλό ντουζ στα αποδυτήρια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα