Καρά Τεπέ: Συνωστισμός και καταγγελίες ενώ γεμίζει η μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν μπει μέχρι στιγμής στον Καρά Τεπέ στο πλαίσιο της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης.

Περισσότερα από 1.000 άτομα (πάνω από 2.000 συνολικά) έχουν μπει μέχρι στιγμής στον Καρά Τεπέ στο πλαίσιο της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης να αναγκάσει πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ.

Το θετικό της συγκεκριμένης επιχείρησης, την οποία είχαν προαναγγείλει απειλητικά οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, είναι πως η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής χωρίς ένταση ή επεισόδια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχουν μπει στον καταυλισμό περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι με τις αρχές να υπολογίζουν ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν μπει περίπου 6.000, ενώ στόχος της κυβέρνησης παραμένει να εγκλωβιστούν εκεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν άστεγοι, παρά το γεγονός ότι επισήμως οι σκηνές δεν μπορούν να στεγάσουν τόσους ανθρώπους.

Στην είσοδο του νέου καταυλισμού παρατηρούνται, όμως, σημαντικά φαινόμενα συνωστισμού που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας.

Ήδη από τα γρήγορα τεστ που διενεργούνται έχουν εντοπιστεί 21 θετικά κρούσματα κορονοϊού, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 37 που είχαν καταγραφεί χθες.

Νόμος και τάξη ως… ανθρωπιστικό καθήκον

Για «επιχείρηση με την οποία περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη» έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για… ανθρωπιστικό καθήκον.

Στο σημείο υπάρχει από πολύ νωρίς ισχυρότατη αστυνομική παρουσία, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ο δρόμος στον Καρά Τεπέ είναι αποκλεισμένος, ενώ και η παρουσία δημοσιογράφων, ως επί το πλείστον, είχε απαγορευτεί το πρωί.

Δεν λείπουν, όμως, και οι επίσημες διαμαρτυρίες με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την συγκεκριμένη ζώνη αναφέροντας «καλούμε τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν τις επιχειρήσεις ειρηνικά. Είμαστε ο μόνος ιατρικός φορέας στη συγκεκριμένη ζώνη, αλλά συνεχίζουμε να μην έχουμε πρόσβαση! Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Γιατί μας εμποδίζουν».

Παράλληλα, η Refugee Support Aegean, σε ανάρτησή της δίνει εικόνα μέσα από τις σκηνές του νέου κέντρου κράτησης, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αναγκαστούν να κοιμηθούν στο πάτωμα.

Νωρίτερα, η ΚΕΕΡΦΑ ανέβασε βίντεο στο facebook καταγγέλλοντας βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες»

«Η Μόρια δεν υπάρχει πια και δε θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες, ούτε άλλοι καταυλισμοί σαν τη Μόρια» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη για κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες εισόδου» και προσέθεσε ότι «στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και μια σαφής προοπτική για τα παιδιά».

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να επιστρέψουν. Όλοι όμως έχουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα».

Και κατέληξε η κ. Γιόχανσον: «Θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προστατεύσουμε το δικαίωμα του ασύλου, όποτε αυτό το δικαίωμα απειλείται».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα