Κύρωση στην βουλή τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει τρια μνημόνια συνεργασίας με τη γείτονος χώρα.

Βουλή: Προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Το πρώτο μνημόνιο έχει να κάνει με την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο μνημόνιο έχει να κάνει με την ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Το δεύτερο μνημόνιο κατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα. Το τρίτο μνημόνιο έχει να κάνει με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από τα ελληνικά αεροσκάφη. Και τα τρία αυτά μνημόνια προβλέπονταν στην συμφωνία των Πρεσπών και απλά δεν είχαν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ανωτέρω μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το μνημόνιο συνεργασίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την περιοχή εν γένει, εντασσόμενο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ενεργού προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Με το δεύτερο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω συμφωνία, που υπεγράφη στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εντασσόμενο στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την εντατικοποίηση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη στις 02/04/2019 καθώς και της συμφωνίας των Πρεσπών της 17/06/2018.

Το σκληρό μπράντιφερ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια κίνηση ματ, με στόχο να αποκαλύψει την ένδεια των «μακεδονομάχων» της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα κορυφαίων στελεχών της,  που μετά τις εκλογές έπαθαν αφωνία και «έθαψαν» τις σάρισες,προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή  κατά την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, το ένα από τα τρία μνημόνια φέρει την υπογραφή του «μακεδονομάχου»… Άδωνη Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσει, να τοποθετηθούν από το βήμα της Βουλής και όσοι συμφωνούν, διαδικασία που ακολουθήθηκε και με την κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Και κάπως έτσι, οι ασκεπείς, πλέον, από περικεφαλαίες βουλευτές της ΝΔ και κυρίως κορυφαία στελέχη όπως ο Σαμαράς, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που χτυπούσαν τα τύμπανα του πολέμου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθέως και ανοικτά.

Εντωμεταξύ εντύπωση έχει προκαλέσει ότι το ένα από τα τρία μνημόνια, δηλαδή αυτό που έχει να κάνει με την ίδρυση της συντονιστικής επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Γεωργιάδης, την εποχή που υπογράφτηκε η συμφωνία, ανήκε στους βασικούς που ήταν αντίθετοι με την συμφωνία, αρχιμακεδονομάχος χαρακτηρίζεται από την Κουμουνδούρου, και φαρδία-πλατία βάζει την υπογραφή του στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ιδού και τα πειστήρια

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Το γεγονός της αλλαγής στάσης σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μια ένδειξη της ένδεια του κυβερνώντος κόμματος.

Σχολιάστε Ελεύθερα