Οι κατευθύνσεις της Νέας κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Αστυνόμευση και επαναπροώθηση, σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η σύσκεψη έγινε με φόντο την αύξηση των ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Σκοπός είναι να δοθεί άσυλο μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι στοιβαγμένοι στα hot spots των νησιών του Αιγαίου, θα επιχειρηθεί η επαναπροώθηση στις χώρες τους. Επίσης σε συνεργασία με την ΕΕ θα αυξηθεί η φύλαξη των συνόρων, αλλά και οι έλεγχοι εγγράφων προσφύγων και μεταναστών εντός της επικράτειας.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταγράψει τα αιτήματά της προς την ΕΕ από την οποία θα ζητήσει περισσότερη αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι «και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη φύλαξη των συνόρων εστίασε στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων» και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές θα κινούνται εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Ανέφερε πως «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη» και της ΕΕ και της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούνται ροές» και ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι να «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον».

Ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει «στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια», όπως επίσης «στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του» και «στην πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών».

Αναφέρει ακόμα πως θα υπάρξει «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών», η «ολοκλήρωση των εργασιών για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και η «ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Σχεδόν 80.000 οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Συνολικά σε όλη τη χώρα ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει τους 80.000, με το μεγαλύτερο βάρος αιτούντων άσυλο να σηκώνουν για άλλη μια φορά τα πέντε νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά είναι μεγαλύτερος από αυτός των πραγματικών θέσεων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 αλλοδαποί και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα