Γ. Μπουρνούς: Η κατρακύλα σας έχει ήδη ξεκινήσει από τους δρόμους του Καρά Τεπέ

Αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή Λέσβου και αν. τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας (14/9/20).

Γ. Μπουρνούς: Η κατρακύλα σας έχει ήδη ξεκινήσει από τους δρόμους του Καρά Τεπέ

Για την οικονομία, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

Χωρίς μνημόνιο και με 37 δις στα δημόσια ταμεία, φέρατε την ύφεση πριν την πανδημία και τώρα φέρνετε το δικό σας μνημόνιο:

Θεσμοθετείτε την απλήρωτη μισθωτή εργασία, αφήνετε εντελώς ακάλυπτους τους εργαζόμενους με τηλεεργασία, μειώνετε το δώρο Χριστουγέννων για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Και έπονται η πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου και του τόπου εργασίας και η πλήρης απελευθέρωση απολύσεων.

Αντί να δίνετε κίνητρα για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, αντί να ενθαρρύνετε τις επιχειρήσεις να επενδύουν στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, ευνοείτε την επιχειρηματικότητα της εργασιακής γαλέρας.

Η ομιλία του βουλευτή της Λέσβου στη Βουλή

Απορούμε με την αδιαφορία σας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πώς νομίζετε ότι βοηθάτε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και πόσες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας; Γιατί οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα, αλλά την κρατάνε για τους εαυτούς τους.Τα 2/3 των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο, το κλίμα έχει καταρρεύσει και είμαστε μόνο στην αρχή αυτού που έρχεται.

Εσείς προειδοποιήσατε βέβαια ότι όλους αυτούς τους μικρομεσαίους που ζορίζονται τους θεωρείτε πλέον επιχειρήσεις-ζόμπι. Προσέξτε, όμως, μη γυρίσουν και σας δαγκώσουν τα ζόμπι!

Για την κρίση στον τουρισμό:

Κι ένας τομέας που αναμένονται μαζικές χρεοκοπίες είναι η εστίαση και ο τουρισμός.

Γιατί εσείς κάνατε τον κουτοπόνηρο συλλογισμό, ότι μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων την άνοιξη, για να πουλήσετε τουριστικό άνοιγμα χωρίς ελέγχους, εξυπηρετώντας τους τουριστικούς κολοσσούς της Βόρειας Ευρώπης που υπαγόρευαν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Τουρισμού τι να κάνει.

Το αποτέλεσμα ήταν και να εισαχθεί ο ιός στη χώρα με νέα ακόμα μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων και να κλείσει πρόωρα η σεζόν.

Η ενδεδειγμένη λύση απαιτούσε κρατικές επιδοτήσεις: να χρηματοδοτήσετε τον εσωτερικό τουρισμό, να ελέγξετε σοβαρά τους εισερχόμενους με μαζικά τεστ και να ενισχύσετε όσους επιχειρηματίες τουρισμού θα μείνουν κλειστοί και όσους χιλιάδες εργαζόμενους θα έμεναν άνεργοι.

Δεν μας εκπλήσσει η αποτυχία σας στην οικονομική και την υγειονομική κρίση γιατί ξέρουμε ότι δεν κυβερνάτε, αλλά κάνετε επικοινωνία, δεν δουλεύετε, αλλά ντιλάρετε με συμφέροντα, με δημοσιογράφους και εκδότες, όταν δεν τους ζητάτε και συγγνώμη γονατιστοί.

Για την εγκληματική πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό και την εν εξελίξει κρίση στη Λέσβο:

Αρνηθήκατε να κάνετε αποσυμφορήσεις, όπως κάναμε εμείς, για να μη ταράξετε τους ακροδεξιούς κομματάρχες ανά την Ελλάδα που κάνατε αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Και το τίμημα της δημαγωγίας, της κουτοπονηριάς και της δειλίας σας το πλήρωσε η Λέσβος μας.

Τετραπλασιάσατε τον πληθυσμό του ΚΥΤ Μόριας μέσα σε έξι μήνες, προσποιούμενοι ότι το πρόβλημα δεν υπήρχε. Ακόμα και τώρα, που έσκασε στα χέρια σας και κυρίως στα κεφάλια των κατοίκων της Μόριας, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, εσείς κοροϊδεύετε. Έχουν περάσει έξι μέρες από την καταστροφή του ΚΥΤ και έχουμε ακόμα 13000 κόσμο στους δρόμους και καθημερινές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στη βόρεια είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης.

Δεν στείλατε ποτέ τα αρματαγωγά που υποσχεθήκατε, ενώ το επιβατικό πλοίο που θα στέγαζε 1300 ευάλωτους, παραμένει δεμένο 90 χλμ από τη Μυτιλήνη, στο λιμάνι του Σιγρίου!

Κι εσείς το χαβά σας: Μόνη σας έγνοια, να φτιάξετε μια κλειστή υπερδομή για δεκάδες χιλιάδες και μοναδικό σας όπλο για να το πετύχετε, είναι το να σπείρετε, όπως επιχειρείτε, το διχασμό μεταξύ των συμπολιτών μου.

Κάνατε μόλις 2000 τεστ σε έξι μήνες στη Μόρια, όταν φτάσατε τον πληθυσμό στις 21.000! Από προχθές που κάνατε τεστ στους μόλις 500 που έχετε βάλει σε σκηνές, έχουν ήδη βρεθεί 14 κρούσματα που προστίθενται στα προηγούμενα 35, που αγνοούνται και δεν μπορείτε να εντοπίσετε εδώ και έξι μέρες!

Έχετε αποδεχτεί και με επίσημη επιβεβαίωση από την Ευρωπαία Επίτροπο Γιόχανσον, να γίνετε αυτό που οι ακροδεξιοί φίλοι σας αποκαλούν «ασπίδα της Ευρώπης», δηλαδή να κάνετε τα νησιά μας φυλακές για πρόσφυγες. Δεκατέσσερις μήνες που κυβερνάτε – όπως είπε η κ. Γιόχανσον και δεν την διαψεύσατε – δεν έχετε ζητήσει καμία μετεγκατάσταση προσφύγων στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη! Ούτε καν τώρα, που κάηκε η Μόρια!

Για να σας χτυπάει φιλικά στην πλάτη ο ακροδεξιός Κουρτς της Αυστρίας και ο Όρμπαν της Ουγγαρίας, αποφασίσατε να κάνετε τη Λέσβο ένα απέραντο κρατητήριο και να μετατρέψετε εμάς, τους κατοίκους των νησιών, σε δεσμοφύλακες.

Ακόμη και χθες, που 170 Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές Ομάδες, μεταξύ των οποίων και Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπέγραψαν ψήφισμα για εκκένωση της Μόριας προς τις χώρες της Ευρώπης, οι δικοί σας Ευρωβουλευτές, μαζί δυστυχώς και με του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ δεν υπέγραψαν το ψήφισμα αυτό, που προέκυψε μέσα από την επίμονη δουλειά της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είστε.

Τάξατε προεκλογικά, εσείς και οι αυτοδιοικητικοί σας, και στους κατοίκους της Μόριας πως δήθεν θα κλείνατε το ΚΥΤ και θα αδειάζατε το νησί. Ενώ τελικά σχεδιάζατε να τους κάνετε να ζουν δίπλα σε κλειστές δομές-γιγαντιαίες φυλακές που θα έβραζαν εκκολάπτοντας την εξέγερση και την καταστροφή.

Τέτοιοι πολιτικοί απατεώνες είστε. Από τις περικεφαλαίες του Μακεδονικού μέχρι τη δήθεν ανάπτυξη 4% και τις επενδύσεις που θα φέρνατε, από τις «πολλές νέες καλές δουλειές» μέχρι τις δήθεν μαζικές επιστροφές μεταναστών, καταλήξαμε στα αποκαΐδια της Μόριας.

Όμως, κύριοι της κυβέρνησης, τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Και η κατρακύλα σας έχει ήδη ξεκινήσει από τους δρόμους του Καρά Τέπε.

Σχολιάστε Ελεύθερα