Βουλή: Παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την υπερψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής Επιτροπής από ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία.

Στην προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Τι δήλωσε για το  κατηγορητήριο | vouliwatch

Ήταν μια εξέλιξη που από την αρχή αναμέναμε, διότι εαν τελικά δεν κατέληγε στο δικαστήριο η υπόθεση, η σκευωρία της Νέας Δημοκρατίας θα έπεφτε στο κενό. Χρησιμοποιούμε τον όρο σκευωρία διότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να πείθουν πως ο Παπαγγελόπουλος είναι ένοχος για οποιοδήποτε από τα 8 αδικήματα που παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, που μόνο αυτή έχει τον τελευταίο λόγο και μόνο αυτή θα μας δικαιώσει σε αυτό που λέμε. Ας μην όμως προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις.

Τα αδικήματα που παραπέμπεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι τα εξής:

  1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
  2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
  3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259)
  4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
  5. Απόπειρα Εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
  6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
  7. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ)
  8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

177 βουλευτές από τους 180 που ψήφισαν (βουλευτές ΝΔ-ΚΙΝΑΛ)  είπαν «ναι» στην παραπομπή του για το σύνολο των αδικημάτων που κατηγορείται, βρέθηκαν όμως 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25) απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και αφορούσε κάθε μία από τις 8 καταγγελλόμενες πράξεις χωριστά, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής.Στο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές έπρεπε να σημειώσουν «Ναι» ή «Όχι» ή «παρών» δίπλα από κάθε καταγγελλόμενη πράξη.

Ειδικότερα τα κόμματα είχαν την εξής στάση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλος να ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως εξής:

Δεν θα νομιμοποιήσουμε και δεν θα αποδεχτούμε να γίνουμε «παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας και της εξόντωσης των πολιτικών σας αντιπάλων Σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε…

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και θα επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίως, είπε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία δια μέσω του βουλευτής του κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου.

Σχολιάστε Ελεύθερα