Ενημερωτικό δελτίο της ΛΑΣ για την νέα δημοτική περίοδο

Αγαπητοί συμπολίτες, συμπολίτισσες

Στις 31 Αυγούστου τελείωσε και τυπικά η θητεία της δημοτικής αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ικαρία. Μια δημοτική περίοδος τελείωσε μια νέα αρχίζει.

Θέλουμε μέσα από την καρδιά μας να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες, για την όμορφη συνύπαρξή μας όλα αυτά τα χρόνια,  καθώς επίσης και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Ικαρίας .

Θεωρούμε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να διοικούμε το Δήμο, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που μπορεί να είχαμε, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, με μνημόνια, μεσοπρόθεσμο, αντιλαϊκά μέτρα και μια σειρά από άλλους αντιδραστικούς νόμους, όπως η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης που άγγιξαν το 65%, μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και διοικήσαμε, απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων του Ικαριώτικου λαού, με σκοπό την αναβάθμιση της ίδιας του της ζωής και του νησιού  συνολικότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε πανελλαδικά, ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη.  Ταυτόχρονα, δώσαμε αγώνα από κοινού με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού, διοργανώσαμε συσκέψεις, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για προβλήματα που απασχόλησαν τόσο το δήμο όσο και την κοινωνία μας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων όπως για παράδειγμα, την ανάδειξη των ζητημάτων υγείας και παιδείας, την συγκοινωνιακή κάλυψη του νησιού μας, την αντίθεση μας στην «αξιολόγηση», την αντίθεση μας στους πλειστηριασμούς, την προσπάθεια για την  επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Διαρκές αίτημά μας ήταν η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλύπτουν οι δήμοι τις ανάγκες τους και κατ΄ επέκταση να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Αίτημα το οποίο έβρισκε απέναντί του την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν την πλήρη ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες.

Υλοποιήσαμε έργα και υποδομές (στο οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης , στις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, κλπ)  αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά, Εθνικά και Περιφερειακά κονδύλια και έχουν συνταχθεί μελέτες για να διεκπεραιωθούν μία σειρά από έργα, που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του Ικαριώτικου λαού.

Θυμίζουμε την προσπάθεια να αποσπάσουμε  από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. πόρους όχι για έργα που συμβάλουν στην «Επιχειρηματικότητα» αλλά για έργα που καλύπτουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες.

Αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα παρεμβάσεων του Δήμου από την διαθέσιμη ΣΑΤΑ, τότε το γεγονός της εξασφάλισης μιας χρηματοδότησης πολλαπλάσιας της ετησίας ενίσχυσης   που «πέφτει» στο νησί, πιστεύουμε ότι αναδεικνύει, και την αξία της διεκδίκησης, αλλά και την διαφορετική αντίληψη που υπερασπίζεται η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας. Ταυτόχρονα απαντά με το πλέον πειστικό τρόπο στην κουβέντα που γίνεται για το ότι δήθεν «απορρίπτουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγω του πολιτικού προσανατολισμού της δημοτικής αρχής».  Πάνω σε αυτό να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά ότι διεκδικούμε αυτό που μας στερούν, πιστεύοντας ότι μας «οφείλουν» έργα υποδομών, αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, ανάπλασης ελεύθερων χώρων, κλπ.

Συνολικά αυτά τα χρόνια εξασφαλίστηκαν για το επόμενο διάστημα έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.964.614,89€, από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΠΔΕ-ΕΣΠΑ-Φιλόδημος- Ειδικό αναπτυξιακό, κλπ). Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται η αξιολόγηση τους για έργα συνολικού προϋπολογισμού 26.581.057,97€.

Τέλος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, το συνολικό υπόλοιπο (31/8/2019) τακτικών και έκτακτων ανειδίκευτων και ειδικευμένων ποσών στο ταμείο του Δήμου μας ανέρχεται στα 2.056.245,57. (Σχετικά με την προσπάθεια της  Λαϊκής Συσπείρωσης ως δημοτική  αρχή στην Ικαρία, δίνεται παράλληλα στην δημοσιότητα μια αναλυτικότερη ανακοίνωση  που αναδεικνύει την δουλειά μας αυτά τα χρόνια στην διοίκησή).  

Συμπολίτες, συμπολίτισσες, μπορεί να μην κερδίσαμε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, κερδίσαμε όμως τη μάχη της αξιοπρέπειας, του όμορφου αγώνα, των καθαρών λόγων. Μπορούμε  να κοιτάμε τους  Ικαριώτες στα μάτια γιατί δεν κοροϊδέψαμε, δεν δώσαμε υποσχέσεις που δεν μπορούν να γίνουν πράξη μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης.

Γιατί προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα αίτια δεκάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, και παλέψαμε για την λύση τους ενάντια στην πολιτική όπως εκφραζόταν από τις  κυβερνήσεις που πέρασαν τα χρόνια που βρισκόμαστε στην διοίκηση, και σε ένα βαθμό και από την περιφέρεια.

Γιατί σε αρκετούς τομείς έχουμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να συγκριθούν με την διαδρομή των προκατόχων μας στην διοίκηση του ενιαίου δήμου Ικάριας, με συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες.

Αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στον τόπο μας σε έργα υποδομής, και  στην  συμβολή του δήμου στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού.  Το επόμενο διάστημα, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες στην καθημερινότητα του νησιού και θα βρισκόμαστε στο πλάι του Ικαριώτικου λαού, όπως ακριβώς κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. θα επαγρυπνούμε για την πραγματοποίηση όσων δρομολογήσαμε. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ενάντια σε κάθε μέτρο και νόμο, που υποβαθμίζουν την ζωή και το βιοτικό του επίπεδο.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΛΑΣ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: