Ιστορική «βουτιά» 32,9% στο αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η πανδημία του COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για να ενισχυθούν τα σημάδια της κρίσης που πάντως προϋπήρχαν.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή του από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής «βουτιάς» του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλη, όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο, αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μάρτη για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ άρχισε και πάλι να κινείται το Μάη, η τάση αυτή παρουσιάζει επιβράδυνση λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και των νέων περιοριστικών μέτρων.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα