Στην Πολωνία 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Στην Πολωνία θα μεταφερθούν «τουλάχιστον 1000 Αμερικανοί στρατιώτες» και μια δομή διοίκησης για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μαριούς Μπβάστσακ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα έχουμε στην Πολωνία μια διοίκηση αμερικανικού σώματος.

Αυτή η διοίκηση θα διαχειρίζεται τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σύνολο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, ΗΠΑ και Πολωνία ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους και «σύντομα θα υπογράψουμε με τους Αμερικανούς την τελική συμφωνία για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού».

Η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία είχε βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στις αρχές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνη.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, για την αποχώρηση περίπου 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, εξέλιξη που εντάσσεται στις ασίγαστες κόντρες των ΗΠΑ με τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εκείνο που επικαλούνται οι ΗΠΑ για να αποχωρήσουν αμερικανικές δυνάμεις από τη Γερμανία είναι ότι η Γερμανία πρέπει να «πληρώσει περισσότερα» στο ΝΑΤΟ και να φτάσει τις εισφορές στο ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη (Eucon), που τώρα έχει τη βάση της στη Στουτγκάρδη, θα μετακομίσει στη Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται η διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα